Liberec veze ze Sigmy bod. Šancí přitom měli domácí na dva zápasy.

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 17.10.2015

Bojovné a do posledního okamžiku dramatické bylo dnešní podvečerní utkání na Andrově stadionu. SK Sigma Olomouc remizoval s libereckým Slovanem 1:1. Pro Hanáky je to málo, v současné situaci by potřebovali bodovat naplno, navíc byl hned na začátku zápasu zraněn klíčový muž obrany Roman Hubník. Za výkon se ale Olomoučtí rozhodně stydět nemusí a spokojeni alespoň s podívanou museli být i diváci. 

Od Liberce, který měl v tabulce na vedoucí duo Sparty a Plzně jen dvoubodové manko, se čekalo víc. Sigma s ním hrála od prvních okamžiků vyrovnanou partii a byli to borci v modrých dresech, kteří se častěji dostávali do zakončení. Stará bolest Sigmy, neproměňování šancí, se ale projevila krutě i v tomto utkání. První z nich v podání Václava Vašíčka byla k vidění už ve třetí minutě, míč ale skončil na boční síti. Hosté zakončovali poprvé nebezpečně až v deváté minutě, Bakoš ale poslal balon nad Buchtovu branku. Mimochodem, takřka do konce prvního poločasu Slovan nevystřelil ani jednou mezi tři tyče. Hanáci byli aktivnější, brzdila je ale nepřenost při přechodu do útoku a již zmíněné spalování šancí. Nepříjemnost se odehrála v 17. minutě, kdy byl při obranném zákroku za brankářem Buchtou zraněn Roman Hubník. Z hřiště jej odnesli na nosítkách a naskočit za něj musel Jan Rajnoch. Snad nebude Hubníkovo zranění vážné, obraně Sigmy by určitě chyběl. Sigma po odchodu Hubníka paradoxně přepnula na vyšší rychlostní stupeň a začaly přicházet šance. V 18. minutě střílel Michal Ordoš, míč ale proletěl nad břevnem. Ve 21. minutě přišla radost - po další dobré akci Ordoše získal míč na hranici vápna David Houska, v klidu si jej zpracoval a poslal na opačnou stranu branky, než kde stál brankář Koubek. Sigma vedla a byla při chuti.

Ve 26. minutě posílal z levé strany před vápnem pěkný centr Ordoš, Vašíčkovi k němu  sice kousek chyběl, dosáhl na něj ale Pavel Moulis a z velmi slibné pozice taky střílel, bohužel ale přestřelil Koubka i bránu. O dvě minuty později šel míč po ose Jakub Petr a Pavel Moulis k Michalu Ordošovi. Jeho šikovná hlavička ale skončila těsně vedle tyče liberecké brány. Stadion v těch chvílích napjatě očekával, kdy to tam konečně spadne. Dvaatřicátá minuta, po Radakovičově úniku a dobré přihrávce se ocitl Václav Vašíček sám před gólmanem, míč ale napálil přímo do Koubka. Totéž o čtyři minuty později - Martin Hála šikovně namazal Vašíčkovi, před nímž byl už jen Koubek, ale ani tentokrát se skóre neměnilo. Ve 39. minutě liberecký obránce ve vápně stáhl zezadu Davida Housku, sudí ale nechal hru pokračovat. Teprve ve 45. minutě střílel za Liberec Šural, pro Miloše Buchtu to ale nebyl problém. 

Po přestávce to vydalo, že Sigma naváže na velmi dobrý výkon z první půle. Hned ve 46. a 47. minutě sledovali diváci další parádní šance, kdy to před libereckou bránou znovu pěkně hořelo. Branku ostřelovali David Houska, Pavel Moulis i Václav Vašíček, bohužel však znovu bez úspěchu. Jenže 50. minuta přinesla pro domácí studenou sprchu. Před brankářem Buchtou vznikl spíše hokejový závar, zdálo se, že gólman balon má, nicméně liberečtí fotbalisté bojovali nekompromisně dál a nakonec podle svého a Patákova mínění dopravili míč i s gólmanem za čáru. Z tribuny rozhodně nešlo jasně říct, zda to gól byl či nebyl, stejně tak zakrytý výhled měl sudí, nicméně gól platil. Připsán byl Milanu Kerbrovi. 

Liberec se po vyrovnání hodně zvedl a začal Sigmě zatápět. Domácím vázly přihrávky, nechávali se ve středu hřiště poměrně snadno obrat o míč a hosté působili o poznání nebezpečnějším dojmem. Tutové šance se ale nerodily ani na jedné straně. Výjimkou byla situace v 69. minutě, kdy domácí obrana reklamovala při přihrávce na Bakoše ofsajd, ten se ale nepískal a nikým neatakovaný Bakoš střílel, naštěstí jen do tyče. Po špatně zahrané standardce Sigmy se v 87. minutě dostal Liberec do brejku, naštěstí ale bez pořádného zakončení. Na druhé straně mohl v 89. minutě využít dobrou Ordošovu přihrávku Moulis, míč ale o kousínek minul levou tyč Koubkovy branky. Od 89. minuty se musela Sigma obejít bez Tomáše Chorého, který odkulhal z hřiště po jednom z řady libereckých unfair zákroků v předklonu. Skóre se nezměnilo ani v nastavených třech minutách.

Sigma odehrála dobré utkání, chyby v podobě nepřesných přihrávek a slabého důrazu byly patrné jen v některých fázích zápasu. Klíčovým problémem bylo neproměňování šancí. Hanáci zůstávají s osmi body na 13. pozici.   

Samostatnou kapitolou utkání bylo rozhodování sudího Michala Patáka. Diváci mohli sledovat opakovaně zcela odlišné posuzování shodných zákroků na různých stranách hřiště, zajímavé bylo i rozhodnutí o platnosti libereckého gólu, které by v hokeji rozhodně musel řešit videorozhodčí. Na některých hráčích, třeba Michalu Ordošovi či gólmanovi Miloši Buchtovi bylo vidět, že je mlčení píšťalky sudího po některých ostrých zákrocích Slovanu dost vyvádělo z míry. Na nepříliš velkou přízeň sudích jsou ale v Olomouci už zvyklí... 

 

SK Sigma Olomouc – FC Slovan Liberec 1:1 (1:0)

Branky: 21. Houska - 50. Kerbr. Rozhodčí: Paták - Mokrusch, Ratajová. ŽK: Rajnoch, Hála, Cana - Shala, Šural.Diváci: 3 723
SK Sigma: Buchta - Hála, R. Hubník (17. Rajnoch), Radakovič, Vepřek - Petr (79. Navrátil), Ordoš, Cana, Houska, Moulis - Vašíček (62. Chorý). Trenér Leoš Kalvoda
Liberec: T. Koubek - Coufal, Pokorný, Švejdík, Kerbr (78. Mudra) - Jefremov, Folprecht, Shala (67. Bartl), Pavelka, J. Šural - Bakoš (85. Luckassen). Trenér Jindřich Trpišovský.

Autor: 
(mb)