Fotbalová akademie chce navázat na olomouckou výchovu slavných fotbalistů

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 14.1.2016

Tomáš Kalas, Martin Pospíšil, Michal Reichl, Jakub Plšek, bratři Hubníkovi, Pavel Hapal, Radoslav Látal, Tomáš Ujfaluši, David Rozehnal, Radoslav Kováč a další, fotbalisté, kteří se prosadili nejen v Sigmě Olomouc, ale i v dalších evropských klubech či v reprezentaci. Olomouc je po desítky let známa jako líheň kvalitních fotbalistů a velkou roli v tom hraje zdejší uznávaná práce s mládeží. V Olomouci nyní vznikne Regionální fotbalová akademie Olomouckého kraje, přičemž v hlavní roli bude osvědčená Základní škola Heyrovského. 

Akademie bude od příštího školního roku sdružovat nejnadanější mladé fotbalisty z Olomouce a okolí. Základní škola Heyrovského se tak stane místem pro výuku a výchovu 50 nejtalentovanějších dětí z regionu. Primátor města Olomouce Antonín Staněk a hejtman Olomouckého kraje včera podepsali Memorandum o spolupráci s Fotbalovou akademií ČR, která regionální akademie zaštiťuje.

Smyslem akademie je sdružovat nejnadanější mladé fotbalisty, kteří jsou zatím v místních klubech, kde mnohdy trénují bez špičkového vedení. Akademie těmto hráčům nabídne potřebné zázemí, včetně profesionálních trenérů, kvalitního vzdělávání, výchovy ke zdravému životnímu stylu sportovce a bude-li třeba, také internátního ubytování. Děti budou přes týden chodit do stejné školy a společné budou mít i tréninky s profesionálními trenéry. O víkendech se pak vrátí ke svým mužstvům a odehrají s nimi soutěžní zápasy.

Primátor města Olomouce Antonín Staněk přítomnost fotbalové akademie v Olomouci vítá. „Výchova mladých chlapců v tomto sportu má jistě smysl. Regionální akademie již fungují i v jiných krajích republiky a beze zbytku plní účel, který mají mít. Olomouc má možnost nabídnout špičkové zázemí Základní školy Heyrovského, která už mladé fotbalisty vychovává, proto vnímám zřízení akademie jako logický krok ve výchově budoucích vynikajících sportovců.“

Akademie by měla vychovávat mladé sportovce k fair play hře a měření sil. Nabízet smysluplnou náplň pro dospívající mládež a zároveň být prevencí sociálně patologických jevů jako je agresivita, vandalství, gamblerství či závislost na alkoholu nebo jiných toxických látkách. Kromě sportovního života v akademii však bude důležitou složkou také vzdělávání. Hráči akademie nebudou hodnoceni jen za výkon na hřišti či na tréninku, ale i ve škole.

Na území České republiky fungují od loňského roku zatím dvě regionální fotbalové akademie, v Plzni a na Vysočině v Jihlavě. Společně s Olomoucí se od září k těmto stávajícím přidají také akademie v Karviné a v Pardubicích. V říjnu 2015 bylo podepsáno také memorandum o vzniku fotbalové akademie v Jihočeském kraji, k uzavření dohody směřují také jednání o zřízení další akademie v Ústeckém kraji se sídlem v Teplicích. Se začátkem školního roku 2016/17 by tak mělo v uceleném režimu fungovat již sedm akademií. Rostoucí základna regionálních fotbalových akademií samozřejmě těší i vedení Fotbalové akademie ČR. „Jsme velmi rádi, že se akademie pro talentované hráče začínají stávat pevnou součástí našeho fotbalu. V Plzni a Jihlavě se jim velmi daří a důkazem dobře odváděné práce je také to, že o jejich vznik je zájem v dalších krajích a městech v celé České republice. Péče o mládež je jednou z priorit asociace, která bude i nadále vytvářet maximální možné podmínky také pro vývoj těch nejtalentovanějších hráčů. Důkazem jsou právě fungující akademie. V nich chceme vychovat nové Nedvědy, Čechy a Rosické, ale také zdravé kluky, kteří budou zvyklí na disciplínu a uznají autority,“ uvedl při podpisu Memoranda předseda Fotbalové akademie ČR Miroslav Pelta.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)