Kdo je v Olomouci ze všech sportovců nejlepší? Mistr Evropy, judista Klammert

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 6.2.2016

Judo, hokej, šerm, fotbal či plavání s ploutvemi – právě tyto sporty včera sbíraly nejvíce vavřínů v rámci jubilejního padesátého ročníku ankety Sportovec okresu Olomouc. Absolutním vítězem, tedy nejlepším sportovcem olomouckého okresu roku 2015, je judista David Klammert. Mezi sportovními kolektivy pak toto prvenství připadlo populárním hokejistům HC Olomouc.

Po příjemném hudebním úvodu olomouckého muzikanta Richarda Pogody přivítal zcela zaplněný sál primátor Antonín Staněk. „Sport je krásný fenomén, pro sportovce i jejich fanoušky. Je to svět, který aktérům přináší radost a úspěchy, stejně jako zklamání a neúspěchy. Všem našim sportovcům bych chtěl popřát, aby dokázali přijmout případné neúspěchy a stejně tak aby uměli s rozvahou unést velký úspěch,“ uvedl mimo jiné Antonín Staněk. Připomněl také, že pro olomouckou radnici je sport jednou z důležitých součástí života města, o čemž svědčí i to, že jen vloni podpořilo město sportovní kluby a aktivity částkou téměř 50 milionů korun.

„Chtěl bych zdůraznit, že se jedná o padesátý, tedy jubilejní ročník vyhlašování nejlepších sportovců okresu,“ zdůraznil předseda Regionálního sdružení České unie sportu Josef Odstrčilík. „Za ta léta se Olomoucko proslavilo například zásluhou boxerů či šermířů z armádní Dukly, díky skvělé kanoistice a veslařům, tradičně výborná je ženská házená i volejbal, slavné časy jsme zažívali s fotbalovou Sigmou i s hokejisty. Úplně první držitelkou ceny za nejlepšího sportovce byla reprezentantka v házené Jarmila Matlochová,“ dodal Josef Odstrčilík s odkazem na první ročník ankety v roce 1966.

Letošním předáváním cen mírně rezonovalo také blížícími se letními olympijskými hrami v brazilském Rio de Janeiro. „Velmi bych našim sportovcům přál úspěchy na různých mezinárodních šampionátech a samozřejmě aby se těm nejlepším podařilo dostat se i na olympiádu. Musí to být úžasný zážitek a pro nás by to byla i dobrá reprezentace,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Například právě vítěz mezi jednotlivci, reprezentant v judu a mistr Evropy do 23 let David Klammert má šanci na olympiádu se probojovat.

V obřadní síni radnice bylo během slavnostního odpoledne rozdáno celkem 47 ocenění. Například v kategorii jednotlivců mládeže dokonce pořádající Česká unie sportu musela rozšířit tradiční počet deseti oceněných na patnáct. „Těch výborných mladých sportovců zde v posledním roce bylo opravdu hodně, museli jsme tedy tuto kategorii rozšířit,“ vysvětlil s úsměvem Josef Odstrčilík. Sportovní talenty a sportovní budoucnost má tedy Olomoucko, jak vidno, nadějné.

FOTO: MMOL/ BLANKA MARTINOVSKÁ

 

Výsledky ankety Nejlepší sportovec okresu Olomouc za rok 2015

Jednotlivci

Vítěz: David Klammert (JUDO Klub Olomouc – judo); Dominika Doubová (Dukla Olomouc – šerm kordem), Michaela Fasnerová (KK Olomouc – rychlostní kanoistika), Richard Hála(SK UP Olomouc – kanoistika), David Houska (SK Sigma Olomouc – fotbal), Martin Novák ( AK Olomouc – atletika vrhy), Pavel Polakovič (Dukla Olomouc – box), Marek Smejkal (MGC Olomouc – dráhový golf), Zuzana Svozilová (KSP Olomouc – plavání s ploutvemi), Martin Vyrůbalík (HC Olomouc – hokej)


 

Kolektivy dospělých

Vítěz: HC Olomouc – A mužstvo – extraliga lední hokej

Dukla Olomouc – ženy šerm kordem

KSP Olomouc ženy – sportovní potápění

MGC Olomouc – muži –minigolf


Sokol Velký Týnec -ženy – estetická skupinová gymnastika

FK Nové Sady – A mužstvo muži – fotbal divize E

 

Mladí sportovci do 21 let

Vítězové: Adam Neubert (SK UP Olomouc – kanoistika) a Michal Šmoldas (Vodní sporty Litovel – kanoistika); Eduard Bezděk (VK Olomouc – veslování), Gabriela Horáková (KSP Olomouc-ploutvové plavání), Václav Chaloupka (SK UP Olomouc – kanoistika), Tereza Janošíková (SK UP Olomouc – orientační běh), Jakub Jurka (Dukla Olomouc – šerm kordem), Michaela Kidová (VK Olomouc – veslování), Viktor Kubečka (Dukla Olomouc – box), Jakub Otruba (MAPEI Cyklo Kaňkovský – cyklistika), Štěpán Spurný (SK Sigma Olomouc – fotbal), Jiří Staněk (MGC Olomouc – dráhový golf), Tereza Široká (Squashový klub mládeže Olomouc – squash), Alex Rašner ( HC Olomouc – lední hokej), Barbora Zatloukalová (AK Olomouc – atletika)

 

Kolektivy mládeže

Vítěz: Atletický klub Olomouc – družstvo dorostenců – atletika; DHK Zora Olomouc – starší dorostenky – házená, Dukla Olomouc – mládežnická družstva – šerm kordem, JUDO klub Olomouc – mládežnická družstva – judo, Veslařský klub Olomouc – dorostenky

 

Objev roku

Branislav Konrád (HC Olomouc – hokej)


Handicapovaní sportovci

Dospělí: Petr Utíkal (TK MILO Olomouc – tenis na vozíčku)

Mládež: Adéla Sekyrová (AK Olomouc – atletika)

Trenér roku

Rudolf Rozsypal (SK UP Olomouc – kanoistika)

Funkcionářská osobnost

Alexander Bögi (Dukla Olomouc – box), Jaroslav Švébiš (SKI klub Loko Olomouc), Vladimír Marčan (SK TPS Olomouc – sportovní střelba)

Cena Drahoše Válka

Lubomír Krejčíř (DHK Zora Olomouc, Tatran Litovel – házená)

Mimořádná ocenění

Martin Čechovský (Sigma Hodolany – fotbal), Jaroslav Novák – místopředseda RS ČUS Olomouc

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)