Mizerná odolnost a nepřízeň vrchnosti. Důvody opakovaného pádu Sigmy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 15.5.2016

Absurdní situace: domácí tým jednoznačně přehrává soupeře a vede 4:0, 5:0 a 6:0, přesto je na stadioně stále hlubší hrobové ticho. Ačkoliv bylo odpoledne, Andrův stadion a fanoušci SK Sigma Olomouc se ocitli v ošklivé noční můře. Ani skvělý výkon totiž Sigmě nestačil na to, aby se udržela v lize; o nějakých dvě stě padesát kilometrů dál totiž končilo utkání Jablonce s Příbramí, v němž nejenže nepadla branka, ale takřka se ani na brány nestřílelo. Pro jistotu.

Sigma Olomouc po dvou letech opět sestupuje. "Víte o tom, že se to může stát, přemýšlíte o tom, ale když se to pak skutečně stane, je to šílené. Momentálně jen velká prázdnota," konstatoval trenér Sigmy Václav Jílek po utkání a po zprávě z Jablonce. V letošní sezoně získala Olomouc sedmadvacet bodů, nahrála skóre 35:49 a skončila čtrnáctá. Stejný počet bodů a horší skóre měla patnáctá Příbram, jenže o sestupu při rovnosti bodů nerozhoduje skóre, ale bilance vzájemných utkání, a v nich byla Příbram lepší. Jaké jsou důvody opětovného neúspěchu, který jen těžko vydýchávají fanoušci klubu, jenž byl po třicet let stabilním účastníkem první ligy a tradičně patříval k těm lepším, včetně pohárových úspěchů? Samozřejmě, důvod není jeden, je to kombinace více faktorů.

Trenér Václav Jílek na pozápasové tiskovce hovořil celkem jasně. Malá psychická odolnost týmu a mizerné výsledky ve venkovních utkáních. Kouč připustil, že v týmu Sigmy chyběli bojovníci, i to, že ne vždy bylo v kabině všechno v pořádku. "To je ale běžné, málokdy mají v kabině  všichni na všechno stejný názor, ta společná atmosféra se pak ale odvíjí od sportovních výsledků. Když jsou špatné, může se to projevit," potvrdil Jílek dohady olomouckých fandů, že v týmu Sigmy byla během sezony občas dost špatná nálada a nejednota. "Jediná Sigma hrála s tak mladým týmem, navíc byl ze sedmdesáti či osmdesáti procenty tvořen odchovanci. Tahle zkušenost mi ukazuje, že to nemusí být úplně optimální. Chtělo by to asi tři čtyři hotové hráče z jiných klubů, kteří by přinesli jiné uvažování a jiné prvky," pokračoval ve výčtu příčin neúspěchu Jílek.

Problém hry Sigmy se projevoval především venku. Doma Olomouc sice také ztrácela body, ale předváděla většinou dobrý fotbal i nasazení, a velkým favoritům jako Spartě a Plzni bývala vyrovnaným soupeřem. Jenže venku hrála Sigma opravdu slabě, bez nasazení a bojovnosti. V tomto ohledu právě chyběl jednak bojovník, který by se nebál jít ostře do soupeřů, a také hecíř, který by dovedl strhnout lidi v týmu kolem sebe. "To, že v týmu chybí bojovníci, se tušilo dřív, jenže na podzim ještě zdánlivě o moc nešlo. A abyste povahu jednotlivých hráčů rozklíčoval, na to potřebujete více času. Na jaře, poté co jsme nezvládli doma zápas s Bohemkou, se to začalo projevovat naplno," dodal trenér Jílek, který přebíral v říjnu tým po Leoši Kalvodovi. 

Právě při domácích utkáních s favority z Plzně či ze Sparty mohli domácí diváci na vlastní oči vidět i další z příčin olomouckého sestupu - nepřízeň rozhodčích. Na tu si už v sobotu otevřeně stěžoval spolumajitel klubu Josef Lébr. "Jde o systém. Třeba jak nás pískal Zelinka na Slovácku, což je rozhodčí s mezinárodními ambicemi, který jinak umí pískat, tak to mi bylo jasné, že sestupujeme. Takovou hanebnost, kterou tam sudí předvedli, to bylo s cílem, abychom nebodovali," komentoval hořkou situaci Josef Lébr. Domněnku o vlivu zákulisních tlaků nepřímo potvrdil i trenér Jílek: "Věřil jsem, že to Jablonec doma zvládne, protože jsem viděl Příbram venku hrát několikrát. Ale byla to ode mě asi určitá naivita, počet střel na branku byl 1:0, takže mě to vlastně ani nepřekvapilo. Když jsme se do souboje o druhé sestupové místo dostali s Příbramí, bylo od začátku jasné, že to budeme mít velmi složité…"

V Jablonci to totiž opravdu nevypadalo, že by papírově silnější tým toužil po výhře, kterou by poslal do druhé ligy Příbram. Ostatně jablonečtí fanoušci dávali najevo svou nespokojenost už při utkání, skandovali "Sigma" a po bezbrankové remíze volali na vlastní hráče "hanba". I na sociálních sítích se objevil bezpočet kritických vyjádření, na oficiálním profilu FK Jablonec, jako třeba od Milana Tribučka: "Je mi čtyřicet let, Jablonci fandím od mala, ale fakt se za to po týhle frašce stydím." To je ovšem spokojené partičce, která se nechala včera vidět a vyfotografovat v Jablonci na trávníku před výkopem utkání a jíž vévodily tváře Miroslava Pelty, Jaroslava Starky a Ivana Horníka, zřejmě srdečně jedno. A že nejde jen o stesky zhrzené Sigmy, potvrzuje třeba i reakce sportovního novináře z Aktuálně.cz Luďka Mádla: "Mně se líbí, jak tady takovej Pelta zamává práporem, že takhle by to tedy v té lize už prostě nešlo, že za opilství je i trest smrti málo a blablabla, produkt si rozvracet nedáme. No a pár dní nato už je to skoro jak v nějakým blbým vtipu, kterej ale bohužel není moc vtipnej. Začínat by moh třeba: Potkají se takhle Pelta a Horník se Starkou, Rogozem a Zvoničem... Vzejde z toho jedna střela na bránu... No a sestoupí samozřejmě Sigma. Jak jsem předeslal, pointa nic moc, vlastně žádná, prostě zas jen taková ta tradiční cihla do zdi."

Kombinace těchto faktorů tedy vede Sigmu po roce zpět do druhé ligy. Co dál? To uvidí nejbližší dny. Kouč Jílek konstatoval, že za sestup cítí spoluodpovědnost za sestup, ale že má současně obrovské odhodlání sestavit tým a s ním pracovat tak, aby vybojoval zpět ligu a v ní pak hrál důstojnou roli. "Nezáleží samozřejmě ale jen na mě, musíme si nejprve sednout se sportovním vedením a celou situaci probrat," řekl Václav Jílek. Kouč konstatoval, že by měl přijít řez v týmu, sám připustil, že by ze Sigmy odešlo kolem šest sedmi hráčů. To Josef Lébr byl ještě razantnější; ten prohlásil, že klub opustí asi deset hráčů, v neděli upřesnil, že by jich mohlo být třináct. Sestup sám o sobě ale není tragédií, sestupují i věhlasnější týmy (samozřejmě s výjimkou Příbrami), stačí se podívat k sousedům do Německa, kde právě nyní sestupují VfB Stuttgart a Hannover 96. Horší by bylo, kdyby měla letošní nepovedená sezona znamenat úplný konec slavné fotbalové historie Olomouce.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)