Olomoucký drak: dračí lodě v Olomouci poprvé rozbrázdí hladinu Moravy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 2.8.2016

AKTUALIZOVÁNO

Je to podívaná, jaká se nezapomíná. Dlouhé štíhlé a křiklavě barevné lodě s dračí hlavou na přídi a ocasem na zádi, bubeník, kormidelník a až dvacetičlenná posádka. Stále oblíbenější závody dračích lodí v sobotu poprvé pobaví diváky v Olomouci!

Z lodi i ze souše si můžete závody Bernhardt olomoucký drak 2016 užít v sobotu 13. srpna. Zázemí i bohatý doprovodný program najdete v areálu TJ Lodní sporty Olomouc za Envelopou. V Olomouci se závody těchto lodí, jejichž prtavzor brázdil jezera a řeky v Číně už před dvěma tisíci lety, konají poprvé, přesto ale v Olomouci sídlí i jeden takový dračí klub a názvem Haná Dragons. 

Po celý den budou závodit nejen mužské týmy, ale také ženy, a na trať vyjedou i lodě s dětskými posádkami. Závody se uskuteční na malých a velkých lodích, kdy závodí 11 nebo 21 členů posádky. Soupeření dračích lodí můžete sledovat od 9 do 19 hodin.

V pátek měli soutěžní týmy tréninkové odpoledne. Sjeli se sem profesionálové i party amatérů. Ti se teprve učili, jak poslouchat bubeníka a jeho rytmus, jak důležitá je synchronizace při pádlování a kdy se může i dračí loď vyklopit. Už v pátek byly na březích vidět hloučky diváků, a to ještě lodě neměly to podstatné - speciální dračí výzdobu. V plné parádě vyrazí na trať až v sobotu, tak se přijďte podívat. 

Nejen draci, ale i balón, paddle-boardy, koloběžky a hasiči

V průběhu dne si však užijete i spoustu jiného programu. „Maminkám připravíme odpočinek v podobě kosmetických stánků, zájemci si mohou vyzkoušet jízdu na paddle-boardech, nebo kotvený let horkovzdušným balonem. Program chystáme i na blízké cyklostezce, kde bude půjčovna in-line bruslí a koloběžek,“ láká návštěvníky ředitel festivalu dračích lodí Petr Zakopal. Příznivci zorbingu by si měli také přijít na své, a to jak na vodě, tak i na zemi. Celý den pak vyvrcholí slavnostním vyhlášením výsledků a následnou Dragon Party!

První olomoucké závody dračích lodí se uskuteční mimo jiné také pod záštitou primátora města Olomouce Antonína Staňka. Vstup na závody je bezplatný. 

Předběžný časový harmonogram závodu:

Program pátek 12.8.

16.00 – 19.00 / tréninkové jízdy

Program sobota 13.8.

09.00 – 19.00 hlavní závody dračích velkých a malých lodí na 200m + nově 1km - doprovodný program pro celou rodinu / skákací hrad 
09.00 – 18.00 ukázka hasičské techniky, kosmetika Mary Kay 
09.00 – 18.00 Policie ČR, Městská Policie - prevence 
12.00 – 18.00 ukázka balonové techniky / habalon.cz - možnost vyzkoušení hořáku a focení s balonem, za příznivého počasí kotvené lety? 
13.00 – 14.00 vložené závody přítomných dětí a dětí z dětských domovů 
19.00 – 20.00 slavnostní vyhlášení výsledků 
20.00 – 23.00 DRAGON PARTY

 

Foto: zaki-sport.cz a hanadragons.cz

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)