Hong-Kong? Ne , Olomouc, řeka Morava, a závody báječných dračích lodí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 14.8.2016

Zaber! Zaber! Bum, bum, bum... Povely kapitánů a údery bubeníků do velkých kožených  bubnů se rozléhaly včera od rána až do podvečerních hodin nad hladinou řeky Moravy. V loděnici pod univerzitními kolejemi totiž probíhal úplně první závod dračích lodí v Olomouci. 

Několik dlouhých barevných lodí s dračími hlavami a ocasy, stovky závodníků, další stovky diváků a desítky stánků vytvořily na jindy poklidném nábřeží Moravy neobvykle živou atmosféru. Nejen dračí lodě, ale i paddleboardy, motorové čluny záchranářů a spousta atrakcí na břehu, a samozřejmě i nezbytná Ololoď a Ološlap. Na Ololodi dokonce probíhala i svatební oslava! Idylickou náladu mírně rozladila jen opakovaná politická agitace jednoho ze soutěžících týmů, jinak neměla sobota u řeky chybu. 

Samotná hlavní část akce s názvem Bernhardt Olomoucký drak obnášela závody delších lodí s dvaceti členy posádky a kratších s deseti členy, v obou případech doplněná ještě kormidelníkem a bubeníkem. Na větší lodi tedy jezdí dvaadvacet lidí, na menší dvanáct. "Nejdůležitější ze všeho je synchronizace, nikdo nesmí zkoušet pádlovat rychleji než ostatní, tím se tempo lodi úplně rozbije," říká kormidelnice z týmu Brněnských draků. "A neseďte na těch lavičkách jako na záchodě, posuňte se dopředu a celý záběr táhněte zádama, tak je to nejúčinnější" dodává přísně směrem k nováčkům. "Když jste mě sem lákali, tvrdili jste mi, že se tahle loď převrátit nemůže. Z toho omylu mě ale dnes profíci rychle vyvedli," byl slyšet jeden z členů z firemních posádek. Závody totiž byly rozděleny do kategorií Sport, Hobby a Firmy. Na řece Moravě tak včera jezdili úplní začátečníci i nejlepší čeští dračí jezdci. Nepřevrátil se ale nikdo, ačkoliv k tomu párkrát nebylo daleko. 

Dračí lodě mají dlouhou historii, používaly se v Číně před dvěma tisíci let jako bojové lodě. Moderní historie závodů začíná v roce 1976 v Hong-Kongu. Dnes se tomuto sportu, v němž jsou pořádány evropské i světové šampionáty, věnuje údajně kolem paesáti milionů lidí, početné zastoupení má i u nás. Od včerejška nepochybně přibude jeho fanoušků a zájemců i v Olomouci. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)