Juniorské mistryni světa Sáře Kaňkovské na radnici poděkoval primátor

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 27.8.2016

Duhový trikot a zlatá medaile z juniorského mistrovství světa v keirinu ve švýcarském Aigle. Právě tyto sportovní trumfy se objevily tento týden ve čtvrtek na stole v pracovně primátora Antonína Staňka. Na radnici zavítala olomoucká rodačka juniorská mistryně světa v keirinu Sára Kaňkovská.

„Mistrovství světa je největší úspěch v kariéře, jsem moc šťastná. Před závodem jsem byla nervózní, snažila jsem se ve finálové jízdě podat ten nejlepší výkon a vyšlo to. Byli jsme tam se sestrou a s tátou, brečeli jsme radostí, bylo to nádherný.“ vzpomínala na svůj triumf Sára. Známá cyklistická rodina tím získala další generaci oblečenou v duhovém dresu.

Každý úspěch českého sportovce je velkou radostí a pokud je svázán s Olomoucí, tak je to radost o to milejší. Sára je olomoucká rodačka, studentka Gymnázia Čajkovského, členka dynastie Kaňkovských - mistrů Evropy a mistrů světa, kteří jsou s Olomoucí spojeni. Bylo to příjemné setkání, které je vyjádřením uznání mimořádného výkonu vynikajícího sportovce,“ komentoval setkání s juniorskou mistryní světa primátor Antonín Staněk.Kromě zlaté medaile se osmnáctiletá Sára Kaňkovská přišla na radnici pochlubit i dalšími medailovými úspěchy sezóny. Během červencových osmi dní totiž získala kromě zlata i juniorský titul mistryně Evropy v keirinu. Cyklistice se Sára věnuje od 11 let a za čtyři roky by se ráda kvalifikovala na olympiádu.

Cyklistická dynastie Kaňkovských:

  • Jiří (*1966) – bývalý cyklista, v současnosti šéf a trenér nejúspěšnějšího mládežnického oddílu Mapei Merida Kaňkovský.
  • Martin (*1967) – několikanásobný mistr Československé republiky v cyklistice. Na LOH v Soulu 1988 jako náhradník pro silniční časovku družstev na 100 kilometrů. Poté se prosadil i na horských kolech. V současnosti je mechanikem v dráhařském klubu Dukla Brno. Má dvojčata Emu a Sáru (*1998), obě patří k největším talentům ženské dráhové cyklistiky. Sára se v červenci stala juniorskou mistryní Evropy i světa v keirinu.
  • Hana (*1977) – jediná sestra čtyř bratrů spojila svůj sportovní život s divokou vodou. V roce 2011 se v Kostarice stala mistryní světa v raftingu.
  • Josef (*1980) – několikanásobný mistr České republiky v cyklistice, má zlato z ME v soutěži družstev do 23 let.
  • Alois (*1983) – v roce 2007 se stal mistrem světa na dráze v omniu. O tři roky dříve startoval na olympijských hrách v Aténách, kde byl na kilometru s pevným startem desátý. V posledních letech úspěšně závodí na silnici za Whirlpool Author.

Keirin je disciplína dráhové cyklistiky původem z Japonska. Jezdci nejprve absolvují několik kol za vodičem (tzv. "dernou", jedoucím obvykle na malém motocyklu), následuje sprint do cíle.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)