Olomouc je Evropským městem sportu! Podobně jako Bordeaux, Parma či Florencie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 11.11.2016

Obhajoba kandidatury města v boji o titul Evropské město sportu 2017 v kategorii cities dopadla na výbornou, Olomouc titul získala! Prestižní evropské ocenění si převezme primátor Antonín Staněk ve středu 16. listopadu přímo v Bruselu.

„Slavnostní vyhlášení Asociace evropských měst sportu se odehraje v Evropském parlamentu. V rámci ceremoniálu si z rukou prezidenta asociace převezmeme vlajku, která je symbolem ocenění podpory, aktivního podílu a pozitivního prosazování zájmů města v oblasti sportu. Získaný titul zúročuje snahu, práci a úsilí, které sportu a jeho rozvoji na území města věnujeme,“ reagoval primátor Olomouce Antonín Staněk.

Bohatou nabídku Olomouce v podobě sportovišť, sportovních areálů a zázemí sportovních zařízení ocenila delegace zástupců Evropské asociace hlavních měst sportu již při své inspekční cestě, která se ve městě uskutečnila v polovině letošního října. „Ocenili prezentaci sportovní nabídky města, absolvovali prohlídky mnoha místních areálů a na základě toho rozhodli, že prestižní evropský titul pro rok 2017 Olomouci právem náleží,“ objasnil náměstek primátora pro sport Pavel Urbášek.

„Titul si zasloužíte. Prezentace byla skvělá. Obhajoba kandidatury měla špičkovou úroveň, celý tým, který se na ni podílel, odvedl dobrou práci. Olomouc je sportovní město, což potvrzují i finance, které míří do této oblasti. Jde o téměř sedm procent z celkového rozpočtu města, což je rozpočet třikrát až čtyřikrát vyšší částka, než u jiných evropských měst,“ prohlásil prezident ACES Europe Gian F. Lupattelli.

Zástupci Evropské asociace hlavních měst sportu rovněž ocenili počet sportovních areálů, způsob finanční i morální podpory oddílů a klubů ze strany vedení radnice a také velký počet špičkových akcí, které se pořádají na území města. „Ocenění si velice vážíme. Vnímáme ho jako potvrzení naší dobré práce v oblasti sportu. Současně jsme si vědomi, že získáváme prestižní titul. Před námi titul získaly města Cardiff, Parma, Bordeaux, Florencie, Bilbao nebo Innsbruck. Jsme v dobré společnosti,“ uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk, podle něhož se bude město v příštím roce znovu podílet na pořádání celé řady sportovních akcí.

„Připravíme i některé nové, máme ambici přilákat ke sportu ještě větší počet lidí a podpořit aktivní životní styl občanů v odpovídajícím zázemí,“ zdůraznil náměstek primátora Urbášek. „Důležitost rozvoje sportovní nabídky a vyžití pro Olomoučany samozřejmě vnímáme nejen z morálního hlediska. Z letošního rozpočtu jsme na podporu sportu ve městě uvolnili více než 100 milionů korun, pro příští rok počítáme se zhruba stejným objemem,“ vysvětluje primátor.

Podstatným krokem v souvislosti s nominací bylo také spuštění specializovaného městského webu www.olomoucmestosportu.cz. „Jeho prostřednictvím chceme občany informovat o sportovních akcích, které již proběhly nebo se chystají. Současně nabízíme sportovním oddílům možnost informovat o dění ve svých klubech, stačí, aby své články o vlastních akcích a úspěších poslali na adresu mestosportu@olomouc.eu k dalšímu zpracování,“ popisuje David Ševčík z oddělení sportu olomouckého magistrátu.

 

Titul Evropské město sportu (Eurepean City of Sport) uděluje Evropská asociace hlavních měst sportu (European Capitals of Sport Association). Přiznání titulu je oficiálním oceněním a uznáním, že podpora sportu je v daném městě velmi kvalitní. V České republice se titulem Evropské město sportu pyšní již tři města – Ostrava, Most a Liberec.

Autor: 
(red)