Olomouc uvidí v létě světový stolní tenis. Chystá se Czech Open i mistrovství Evropy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 15.6.2017

Olomouc letos v létě přivítá dvě velké mezinárodní akce ve stolním tenisu. Kromě již tradičního Czech Open, turnaje světové série Seemaster 2017 World Tour (22. - 27. srpna), se v Olomouci v červnu uskuteční také 8. akademické mistrovství Evropy.

„Jsem rád, že v Olomouci i letos změří síly špičkoví stolní tenisté. To, že město dokáže přivítat turnaj světové série i akademické mistrovství Evropy, svědčí nejen o kvalitní práci organizátorů, ale také o skutečně dobrém zázemí, které univerzitní Olomouc dokáže hráčům poskytnout,“ říká primátor Olomouce Antonín Staněk. „Jsem přesvědčen, že z minulosti nastavenou vysokou kvalitu této sportovní akce, naplní turnaje i v roce, kdy se Olomouc pyšní titulem Evropské město sportu,“ věří primátor Staněk.

Dějištěm akademického šampionátu bude od 20. do 25. června olomoucká sportovní hala Univerzity Palackého. Akademický stolní tenis získává stále větší popularitu mezi mladými stolními tenisty po celém světě, vítězové světových univerziád se prosazují i na významných mezinárodních soutěžích dospělých. Do listiny vítězů AME se například zapsali i stolní tenisté, kteří patří do elitní stovky světového žebříčku. Nejpilnějším z nich je Kirill Skačkov. Rodák z ruského Novokuzněcku vybojoval v barvách Orenburg State University celkem šest medailí, z toho čtyři zlaté.

Bude to podruhé v historii, co Česká republika přivítá Akademické mistrovství Evropy ve stolním tenisu. První šampionát se uskutečnil v roce 2007 v Ostravě, letos v červnu se bude o akademické tituly bojovat na Hané. Na červnovém akademickém šampionátu Evropy se očekává rekordní účast vysokoškolských stolních tenistů ze všech koutů “starého kontinentu.“ V početném startovním poli pochopitelně nebudou chybět reprezentanti českých univerzit.

„U nás v České republice je v posledních letech vidět zvýšený zájem o vysokoškolský stolní tenis. Co se týká Akademického mistrovství Evropy, tak hned na tom prvním v Ostravě zazářila Dana Hadačová Čechová, která vybojovala stříbrnou medaili ve dvouhře. Ještě lépe pro nás dopadlo AME 2015 v Ženevě, kde ve dvouhře triumfoval Michal Beneš, který navíc s Ondřejem Bajgerem vyhrál zlato i v deblu. Kolekci medailí doplnil ještě Bajgerův bronz ve dvouhře,“ připomíná Vít Ratajský, předseda komise stolního tenisu České asociace univerzitních sportů (ČAUS), největší úspěchy českých vysokoškoláků na dosud odehraných AME.

V srpnu zavítá do Olomouce opět turnaj světového okruhu Czech Open. Jeho úvodních pět ročníků se konalo rovněž ve sportovní hale Univerzity Palackého. Letos poprvé špičkoví hráči a hráčky z celého světa změří síly v nedalekém OMEGA centru sportu a poprvé bude turnaj šestidenní.

V prostorné tenisové hale vyroste sportoviště v podobném duchu, jako na nedávném mistrovství světa v Düsseldorfu. "Větší hala nám umožní umístit na první fázi turnaje, tedy na kvalifikaci, celkem devatenáct stolů. Pak se jejich počet na hlavní část turnaje sníží na čtyři a poslední dva dny vyroste v hale jeden tzv. showcourt. Budou použity svítivé led panely na reklamy, připravujeme světelnou show a závěr turnaje bude vysílat živě Česká televize. Czech Open se tak, podobně jako všechny ostatní turnaje celého seriálu, dostane k divákům po celém světě," připomíná Nikolas Endal, místopředseda ČAST.

Prize money turnaje druhé nejvyšší kategorie seriálu Seemaster 2017 World Tour jsou 140 tisíc dolarů a podobně jako v minulých letech by na Hanou měli dorazit hráči a hráčky širší světové špičky. Například vloni dvouhru mužů vyhrát Japonec Juto Muramatsu, který na letošním mistrovství světa postoupil mezi dvaatřicet nejlepších, čtyřhru Švédka Matilda Ekholmová s Maďarkou Georginou Potaovou, tzn. pár, který je aktuálně v čele průběžného pořadí seriálu World Tour.

Na Czech Open se pochopitelně představí také kompletní domácí elita. Pro reprezentanty to bude jedna z posledních prověrek před ME družstev v září v Lucembursku. Proto bude mezi přihlášenými také dlouholetá česká jednička Iveta Vacenovská. Společně s Hanou Matelovou, Renátou Štrbíkovou a Danou Čechovou vytvoří kvalitní konkurenci tradičním účastnicím z Japonska, Koreji, ale i silných evropských zemí.

Turnaj mužů se pochopitelně neobejde bez Tomáše Konečného, Lubomíra Jančaříka, Tomáše Polanského a dalších českých reprezentantů. Uzávěrka přihlášek je měsíc před začátkem turnaje, tedy 22. července a díky většímu počtu stolů organizátoři předpokládají, že přijede kolem 350 hráčů a hráček.

Foto: MMOL/BLanka Martinovská

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order lipitor 40mg online cheap <a href="https://lipiws.top/">order generic lipitor 80mg</a> buy lipitor 80mg online cheap