Sigma přesně po devíti letech zažije Evropskou ligu. Nečeká ji vůbec snadný start

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 8.8.2018

Bude to další dílek klubových dějin. V 19 hodin ve čtvrtek 9. srpna vyběhnou na trávník Androva stadionu fotbalisté Sigmy Olomouc k důležitému zápasu. Sehrají první část dvojutkání 3. předkola Evropské ligy s kazašským Kairat Almaty.

Naváží tak na skoro přesně devět let starou událost, když 27. srpna 2009 hráli Olomoučtí s anglickým Everton FC v play-off Evropské ligy a remizovali 1:1, přičemž za Sigmu tehdy srovnával v 80. minutě Pavel Šultes. Evropská liga tu mohla být ještě v roce 2012, jenže v červnu toho roku přišla studená sprcha od UEFA v podobě zákazu startu, byť Sigma jako vítěz domácího poháru Evropskou ligu hrát měla. UEFA tehdy Sigmu odmítla kvůli disciplinárnímu trestu FAČRu za údajnou korupci v předchozím ročníku.

Olomouc tedy ve čtvrtek večer čeká zkušený celek z někdejší metropole Kazachstánu, za nějž hraje například ruská hvězda Andrej Aršavin. Kairat je tradičním účastníkem předkol Evropské ligy, který v minulosti dokázal vyřadit (stejně jako kdysi Sigma) skotský Aberdeen FC, srbský tým Crvena Zvezda Bělehrad či teď před týdnem nizozemský AZ Alkmaar. Právě osud kvalitního nizozemského Alkmaaru by měl být pro Sigmu výstrahou. I když měli Holanďané v utkáních statistickou převahu, Kairat Almaty byl efektivnější a jeho dobře organizovaná obrana nedovolila favorizovaným Nizozemcům vstřelit více než dva góly, což na postup nestačilo.

Podle olomouckého trenéra Václava Jílka je těžké najít v tuzemské lize srovnání se stylem hry, který předvádí kazašský celek. „Čeká nás mužstvo, které má ve svém středu poměrně výrazné útočné individuality. Alespoň v tom dvojzápase s Alkmaarem vycházelo z velmi dobré organizace a pevné defenzivy a sázelo hlavně na rychlé protiútoky. A nakonec se tady ta strategie ukázala jako správná,“ řekl pro klubový web trenér Václav Jílek. Pro Kazachy mluví i jejich velké zkušenosti z pohárové scény, byť ve všech ročnících skončili v některém z předkol Evropské ligy. 

Olomouc má za sebou velmi těžký začátek ligy, když ve třech utkáních hrála s Plzní a Slavií, tedy mistrem a vicemistrem minulého ročníku, a do třetice pak s tradičně těžkým soupeřem z Mladé Boleslavi. I když Sigma uspěla jen v jednom z těchto tří soubojů, není třeba věšet hlavy. Poslední sobotní pokus proti mistrovské Plzni ukázal, že Sigma dokáže zmáčknout a přehrávat i silného favorita. Výkon dobrý, jen ta efektivita... Právě tohle typicky remízové a nakonec ztracené utkání s Plzní ukázalo, že efektivita momentálně olomouckou ofenzivu trápí a taky proto Plzeň nakonec vymodlenou brankou z 87. minuty sebrala Olomouci všechny body. Snad tedy ve čtvrtek večer bude fotbalová štěstěna na straně domácích a olomoučtí střelci, k nimž se na rozdíl od zápasu s Plzní může opět připojit i Václav Pilař, budou mít dobrou mušku. 

Zápas s Kairatem Almaty začíná v 19 hodin. Vstupné je stejné jako na ligová utkání, neplatí na něj ale permanentky. 

Foto: A. Mikešová

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor 80mg usa <a href="https://lipiws.top/">how to get atorvastatin without a prescription</a> order atorvastatin 20mg generic