Parádní pohárové představení Sigma zvládla, do odvety veze nadějný dvougólový náskok

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 10.8.2018

Po devíti letech zažil Andrův stadion boj v Evropské lize, a nutno dodat, že to stálo za to! I když tým Kairat Almaty z Kazachstánu nepatří určitě mezi atraktivní lákadla, na stadionu panovala od první do pětadevadesáté minuty parádní atmosféra, zhruba 6100 diváků dokázalo vytvořit chvílemi naprosto špičkovou pohárovou kulisu a k tomu jim pomáhalo velké fotbalové představení v podání domácí Sigmy Olomouc. 

Hanáci vlétli na soupeře od první minuty s chutí a vervou. Začátek se odehrával takřka výhradě na útočné polovině Sigmy, přičemž Kairat se poprvé podíval před bránu Olomouce až někdy v 10. minutě. Tlak Sigmy byl zřetelný, nicméně projevovalo se i varování z předchozího druhého předkola, v němž holandský Alkmaar rovněž Kazachy tlačil, ale nakonec prohrál. Obrana Kairatu byla houževnatá a jeho ojedinělé protiakce působily nebezpečným dojmem. Tlak Sigmy ovšem na rozdíl od minulého soupeře Kazaši neustáli, a tak mohlo publikum na Andrově stadionu jásat už ve 21. minutě, kdy pravák Martin Sladký levačkou bez přípravy vymetl šibenici Plotnikovovy brány. Ještě lépe mohlo být po 37. minutě, kdy byl za faul na skvěle pronikajícího Václava Pilaře vyloučen Sujumbajev. Faul se odehrál snad přímo na lajně, takže to chvíli vypadalo, že bude Sigma kopat penaltu. Z hranice velkého vápna, kam ale nakonec nařídil postavit míč hlavní sudí Irrati, pak Jakub Plšek těsně přestřelil břevno kazašské svatyně. 

Druhý poločas začala Olomouc stejně svižně jako ten první. Míč drželi na kopačkách jen domácí a hosté setrvávali všemi zbývajícími deseti hráči na své polovině. Betonová obrana ale dlouho odolávat nevydržela. V 50. minutě si nádherně zpracoval míč ve vápně Václav Pilař a ochozy bouřily podruhé. Uběhly jen dvě minuty a na Plotnikova vyslal z dálky velkou bombu David Houska, brankář střelu jen vyrazil a Martin Nešpor vrátil míč do sítě. Třetí explozi radosti ovšem utnul praporek pomezního sudího, který Nešporovi signalizoval ofsajd.

Jednozačné utkání se pak zbytečně zkomplikovalo vinou dvou žlutých karet, které během deseti minut dostal domácí kapitán Michal Vepřek. Jestliže ta první byla zasloužená, když Vepřek po odpískání faulu odcházel z místa s míčem v ruce, místo aby jej položil na zem, ta druhá byla překvapivá a velmi diskutabilní, ostatně ji také sudí udělil až po dost dlouhé prodlevě. Z následujícho kopu nastřelil Juan Felipe tyč Buchtovy brány. Dění na hřišti se od té chvíle viditelně změnilo, Kazaši vycítili šanci a ukázali, jak moc nebezpeční umí být. O chvíli později prolétla bomba z kopačky Islamchana těsně nad břevnem. Tyč  pomohla Miloši Buchotvi ještě jednou, v 83. minutě! Následně sice mohl vrátit pohodu na domácí kopačky unikající Martin Hála, který si ale dle svých slov nevšiml zcela volného kolegy Tomáše Zahradníčka a mimořádně nadějný únik zakončil kličkou kolem obránce a chabou střelou do náruče brankáře. Škoda, mohlo to být pro Sigmu veselejší.

Do konce utkání už branka nepadla a Sigma tak udržela velmi nadějný stav 2:0. Za týden bude ale v někdejším hlavním městě Kazachstánu opravdu horko - Kairat předvedl, že hrát umí, a jeho ofenzíva, dirigovaná bývalým ruským reprezentantem a hráčem londýnského Arsenalu Andrejem Aršavinem, je hodně dobrá. Budeme tedy Hanákům držet palce a těšit se, že si Olomouc skvělou pohárovou atmosféru brzy užije i v dalším kole Evropské ligy. To by zde mimochodem mohla být španělská FC Sevilla. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order atorvastatin 10mg sale <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 80mg without prescription</a> lipitor buy online