Z Jeseníků přes Olomouc na Vídeň. Mezinárodní cyklopeloton dnes na Hané

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 27.8.2020

Na výhody cykloturistiky upozorní Týden na kole. Účastníci mezinárodní cyklojízdy z Česka, Rakouska a Slovenska tak podpoří restart cykloturistiky v době korona krize. Jedou podél páteřní dálkové cyklotrasy EuroVelo 9 Balt-Jadran. Cyklojízda nemine ani Olomouc a upozorní tak na její historické pamětihodnosti i atraktivní okolí. Do města účastnici dorazí ve čtvrtek 27. srpna. Ráno vyjíždí z Jeseníku a v Olomouci budou nocovat v penzionu U Kapličky. 

Přes území České republiky o délce zhruba 400 kilometrů cyklisté míří v trase od česko-polské hranice až do tuzemsko-rakouského příhraničí zamíří a do Dolního Rakouska. Akci organizuje Nadace Partnerství.

„Letos jsme plánovali projet evropskou cyklotrasu EuroVelo z Česka až do Slovinska, kde se měla konat největší konference o cyklistice Velo-city. Bohužel konání mezinárodní konference zabránil covid-19, proto jsme museli jízdu přeložit a zkrátit,“ vysvětluje Daniel Mourek, koordinátor evropských tras EuroVelo v České republice a člen rady EuroVelo. Atraktivní evropská trasa EuroVelo 9 vede po národních cyklotrasách, jako jsou Moravská stezka či Cyklostezka Brno-Vídeň a upozorní nejen na přírodní atrakce Jeseníků, Litovelského Pomoraví či Moravského krasu, ale i UNESCO památky jako centrum Olomouce či brněnská vila Tugendhat.

Cykloturistika je podle organizátorů ideální pro rychlý restart a překonání krize cestovního ruchu a dokáže rozptýlit poptávku do jednotlivých krajů. Přínosy cykloturistiky potvrzují i čísla ze studií ekonomického přínosu. Například v hlavním městě stav nouze zvedl bezmotorovou dopravu o 70 procent. Sčítače na samotné EuroVelo 9 naměřili za rok 2019 v Horce nad Moravou celkem 150 847 projíždějících a procházejících, z toho cyklistů přes 136 tisíc. Jiným měřeným úsekem v Pasohlávkách vloni na trase projelo či prošlo 108 329 lidí.

„Česko má velký potenciál stát se atraktivní a v evropském kontextu konkurenceschopnou cykloturistickou destinací vedle sousedního Rakouska. Pro jeho plné využití je ale nutný jak koordinovaný rozvoj cykloturistických produktů a služeb včetně cyklistické infrastruktury ve městech, tak i podpora marketingu cykloturistiky se zapojením veřejné i soukromé sféry. Zároveň je bezpodmínečně nutné dobudovat páteřní síť dálkových cyklotras EuroVelo a dalších cyklotras – zejména bezpečné úseky cyklostezek – a zvýšit kvalitu služeb pro cykloturisty,“ popisuje Daniel Mourek. Účastnící mezinárodního pelotonu budou využívat právě ubytování a stravování pod certifikovanou značkou služby „Cyklisté vítáni“.

EuroVelo 9 prochází napříč Českem od Jeseníku přes Olomouc a Brno až po Hevlín a s téměř 350 kilometry je nejkratší domácí EuroVelo trasou. Trasa samotná kopíruje částečně i významné národní cyklotrasy jako jsou Moravská stezka či Cyklostezka Brno-Vídeň.

Stáhněte si kompletní itinerář trasy

Ilustrační foto: pixabay.com

Autor: 
(rej)

Komentáře

buy atorvastatin 40mg generic <a href="https://lipiws.top/">lipitor oral</a> brand atorvastatin 20mg