Gripeny, akrobaté i souboj autoveterána s historickým letounem. To bude Letecký den

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 11.9.2014

Historické letouny, letecké akrobaty, mimořádně atraktivní rychlostní závod autoveterána s replikou starého letounu, rogala, parašutisty a dokonce i přelet vojenských gripenů, to vše uvidí návštěvníci Leteckého dne v Olomouci. Tradiční Letecký den v Olomouci se navíc letos uskuteční pod taktovkou nového správce letiště, který se nepochybně bude chtít před publikem vytáhnout. Dvanáctý ročník Leteckého dne, který proběhne v sobotu 13. září 2014, organizuje Hanácký letecký klub Olomouc. Na letišti v Neředíně se začíná v 10 hodin, vstup je jako vždy zdarma.

Ještě před zahájením letové části se na letišti uskuteční kuriózní rychlostní závod mezi automobilem Ford A, veteránem z roku 1927, a replikou letadla DEMOISELLE z roku 1909. Leteckou část zahájí průlet gripenů, v nabitém scénáři budou následovat ukázky akrobacie sportovních letadel, větroňů, seskoky parašutistů i ukázky záchranářské a hasičské techniky. Nebude chybět možnost prohlédnout si repliky letadel z 1. světové války a také ukázky umu leteckých modelářů. Mimo letecký program, který začíná ve 14 hodin, slibují organizátoři již od 10 hodin bohatý doprovodný program pro děti i dospělé.

„Organizací Leteckého dne byl letos pověřen Hanácký letecký klub Olomouc, který je od letošního června na základě uzavřené smlouvy správcem letiště,“ řekl náměstek primátora Ivo Vlach. Hanácký letecký klub má od letošního června ve správě letiště, letecký provoz i zabezpečení organizace vnitrostátního veřejného letiště. „Od zapojení členů všech spolků působících na letišti pod zastřešením Hanáckého leteckého klubu si slibujeme další rozvoj letiště při snížené zátěži rozpočtu města,“ zdůraznil náměstek primátora Ivo Vlach s tím, že celková roční úspora v provozních výdajích města dosáhne po změně částky ve výši až 1,5 milionu korun.

Letiště v Neředíně v rámci tradičního leteckého dne každoročně navštíví více než 10 tisíc obyvatel Olomouce a Střední Moravy. Také s ohledem na tuto popularitu posílí Dopravní podnik města olomouce tramvajovou dopravu. Od 10 hodin do cca 17.45 bude posílena doprava na linkách číslo 2 a 7, kde budou nasazeny tříčlánkové nízkopodlažní tramvaje a spřažené soupravy.

Program letové části

Armáda České republiky Gripeny Přelet nad letištěm doba 13.35 - 13.45

1 PARAKLUB AN, Brigadýr, Skupinový seskok

2 HLKO Pazdera, LSC Mackrle C104, Z 126, Předvedení letounu

3 LSC, SU, Akrobacie

4 AEROKLUB, L200, Předvedení letounu

5 HLKO Hrachovec, PIPER UL, Předvedení letounu

6 UL Špaček, 2x Morane UL, Předvedení letounu

7 LSC, Shift, Akrobacie větroně

8 Skupina Morava, 3x Aeroprakt, Skupinová slétanost

9 Haladěj, 4x Zlin, Skupinová slétanost

10 Paraklub, AN2, Brigadýr, Seskoky

11 OK FLYING, Pipistrel Taurus, Předvedení větroně

12 Letecká záchranka, Bell, Předvedení vrtulníku

13 Vrtal, Robinson 44, Předvedení vrtulníku

14 AEROKLUB, Zlin Blaník, Předvedení aerovleku

15 HLKO, Rivala, Předvedení rogal

16 HeliWork, Bo 105, Předvedení vrtulníku

Délky jednotlivých vystoupení jsou 5-8 minut, předpokládaná celková délka trvání letových ukázek 2 hodiny 15 minut.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

lipitor 20mg usa <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 80mg pills</a> buy lipitor sale