Jak se střílí penalty? Jakub Plšek to ví dobře

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 30.10.2014

Penaltový mág, chladnokrevný střelec… Jedním z olomouckých hráčů, kteří svůj klub nyní táhnou nahoru zpět do první ligy a současně pomýšlejí na start na šampionátu jednadvacítek v červnu 2015, je i dvacetiletý Jakub Plšek. V posledních týdnech se mu nebývale daří, pokud jde o proměňování pokutových kopů, a výraznou měrou se podílí na vzestupu výkonů Sigmy. Ze sedmi gólů, které za Hanáky na podzim vstřelil, bylo rovných pět z penalty. V posledních dvou utkáních sice neskóroval, protože dvě vstřelené branky mu nebyly uznány, nicméně i tak vede tabulku olomouckých střelců. Jakkoliv je pro něj teď prioritou domácí Sigma, současně myslí i na nominaci do reprezentace, která nastoupí v červnu do bojů na EURO do 21 let.

Co pro vás znamená EURO 21?

Jednoznačně, je to obrovská motivace. To by byl sen! Nevím, jestli mě trenér povolá, ale samozřejmě bych si to moc přál. Já i David (Houska) musíme potvrzovat, že na to máme, musíme dávat góly a být stoprocentní.

Cítíte to i při soutěžních utkáních v klubu, že současně hrajete i o nominaci do reprezentace?

Ano, jsem si toho vědom, v hlavě to je, i když zatím v první řadě myslím na Sigmu. Výkony musí ale podávat každý, je jedno, jestli hrajete o nominaci nebo ne.

Jak je to s vaší specializací na penalty? Kdy padlo rozhodnutí, že je budete kopat právě vy?

Ze začátku sezony jsem byl v Sigmě určený jako číslo dva. V prvním kole jsem ale po poločase střídal a pak se dva zápasy vůbec nedostal na hřiště. Jako první byl určený David Houska. Tak to bylo i proti Ústí nad Labem. Na penaltu byl určený Houska. Faul byl ovšem na něj a on mi říkal, že jako faulovaný by neměl jít na penaltu, tak jsem šel místo něj já, proměnil jsem a už mi to zůstalo. Ale v béčku jsem normálně penalty kopal, takže jsem se do toho i docela hrnul. Penalty jsem kopat chtěl.

Přemýšlíte, kam penaltu kopnete? A jsou to nervy před penaltou?

A budou si tenhle rozhovor číst i brankáři? (smích) Tak ne, vůbec nepřemýšlím, je to vždycky náhoda. A nervy? V zápase s Ústím to docela byly. Po té to ze mě spadlo, byl jsem v pohodě a na ostatní jsem si už věřil.

To znamená, že asi záleží na tom, v jaké situaci tu penaltu kopete, ne?

To ano, za stavu 4:1 pro nás by to bylo bez nervů. Ale dá se říct, že s každou proměněnou penaltou ta sebedůvěra roste.

Trénujete nějak speciálně penalty?

Netrénuju. Před zápasem si akorát jednu kopnu na našeho gólmana Michala Reichla, ale jinak je netrénuju. A Reichy je kámoš, ten mi to pustí.

Jako to je hrát za národní tým? Máte trému?

Ze začátku ano, teď už ne. Dřív jsem měl trému, protože můj první sraz byl rovnou EURO 17 před čtyřmi lety. To na mě museli být kluci možná i naštvaní, protože oni si vykopali kvalifikaci a já jsem přijel teprve na EURO a rovnou jsem hrál všechny zápasy. První zápas s Anglií tréma byla, pak se mu podařilo dát gól a v ostatních už to bylo dobré.

Nedobírají si vás spoluhráči v reprezentaci, že vy a kolega jste z momentálně druholigového týmu?

To víte, že jo, nějaké ty srandičky tam jsou… Ale ne zákeřně, ne nějak ve zlém. Tam je dobrá parta a jsme v pohodě. Pak přijde trénink, začne se makat, a všechno jde pryč.

Kdyby se stalo, že byste nakonec do Prahy do reprezentace povolán nebyl, zajímaly by vás zápasy olomoucké skupiny šampionátu?

Jasně, samozřejmě že bych se podívat šel. Třeba na Angličany, slyšel jsem, že v tom týmu bude řada hráčů z Premier League, to určitě stojí za to vidět! Zatím nevím, na koho konkrétního bych se těšil, nestudoval jsem ještě jednotlivé soupisky, ale určitě tam bude spousta špičkových hráčů.

 

Převzato z u21euro2015.cz


Komentáře

where can i buy atorvastatin <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 80mg</a> order generic atorvastatin 10mg