Sladké pokračování bude mít Hanácký farmářský trh v Olomouci. Poprvé letos připadá na pátek, a představí se na něm jedna novinka - domácí kremrole.
Domácí kremrole bude na Horním náměstí poprvé nabízet Eva Jirásková ze Samotišek. Kromě toho zde samozřejmě pořídíte hrozně moc dalších dobrot a potřebných věcí. Každý ví, že zde dostane kvalitní zeleninu, kromě toho bude ale k mání i produkce obíbeného pivovaru Chomout, dřevěné stoličky a štokrlata, domácí ovocné víno, kozí, ovčí i kravské sýry, něco ze staročeské kuchyně a třeba i dřevěné šperky. Prostě klasický jarmark. Přijďte se podívat, začíná se už ráno v 8 hodin!
Z nabídky farmářského trhu:
Medové placky se semínky a ořechy – Dagmar Holůbková z Lužice//regionální značka Haná
Biozelenina – Jiří Dvořák z Olomouce//certifikát bio
Sýry z kravského a ovčího mléka, tvaroh a zrající sýry – Michal Hrdlička z Brníčka//regionální značka Jeseníky, výrobek Olomouckého kraje 2013, regionální potravina Olomouckého kraje
Sezonní zelenina – Antonín Dostál z Čehovic
Klobásy moravské a paprikové bez chemikálií a rychlosoli – Petra Hrnčárová z Lanžhotu
Tvaroh, mléko, čerstvé, uzené i nakládané sýry, sýr na grilování, pomazánka s medvědím česnekem z kozího mléka – Ivan Němeček z
Horního Benešova//regionální značka Jeseníky
Kváskový chleba a koláče - Jarmila Kozáková z Loukova
Sezonní zelenina – Martina Partschová ze Svésedlic
Bylinné sirupy – Patrik Bátěk z Olomouce
Jogurty, sýry pařené a přírodní, tvarohový dezert, nakládané sýry, zákys – statek Šárky a Václava Osičkových z farmy Doubravský dvůr u Červenky//regionální značka Haná
Pečivo a cukroví s lupinou, zázvorky, boží milosti, marokánky, záviny, skořicové a ořechové krachle – Alena Půlpánová z Olomouce
Sezonní zelenina – Josef Dokoupil z Hrubčic
Kozí sýry ze Strupšína, ovocně-zeleninové šťávy, pečivo – Dobrozemě z Olomouce
Chléb a pečivo, pekárna Jundrov – Karol Povoda z Brna
Bylinné sirupy – koncentráty k ředění, zavařeniny – Mirka Sommerová z Dolní Bečvy
Domácí ovocná vína bez konzervantů a éček (šípkové, višňové, pomerančové, rybízové, z aronie, květu bezu, lípy, šípkový vermut) – Olga Švábová z Kojátek
Staročeská kuchyně a farmářské speciality (konzervované polévky, hotová jídla a paštiky, domácí tlačenka, jitrničky, jelítka, klobásky, špekáčky – Jiří Hlinka z Nymburka
Jablečné a jiné ovocno-zeleninové mošty – Ondřej Špunda z Mezic//regionální značka Haná, výrobek Olomouckého kraje 2014
Domácí zeleninová hořčice, rajčatové a paprikové čatní – Jaroslava Fojtíková z Havířova
Výrobky zdravé výživy – Sluníčko, Šárka Neubauerová z Olomouce
Pivo točené i lahvové – Pivovar Chomout z Chomoutova//regionální značka Haná
Jednodruhové koření a bylinkové směsi – manželé Švédovi z Kralic na Hané
Domácí koláčky, mrkvový moučník, závin a linecké pečivo – Tomáš Bukva z Mezic//regionální značka Haná, regionální potravina Olomouckého kraje
Koření a čaje – Monika Vávrová z Frýdku Místku
Hovězí a telecí maso v biokvalitě – Zemědělská farma Jana Hořáka z Janovic u Rýmařova
Klobásky, párky, buřty, uzené, sádlo, škvarky – uzeniny Zajíček z Vrahovic//regionální značka
Haná
Dřevěné výrobky – Pavel Mik z Víceměřic
Králičí maso – Zdeněk Korvas z Němčic na Hané
Bylinky čerstvé i sušené – Stanislav Sehnálek, zahradnictví Pěnička ze Zlína
Pečivo z domácí pekárny, koláče a kváskový chleba, frgály, záviny, šátečky, linecké, listové, ručně dělané nudle – Vít Pavlok z Vratimova
Dřevěné skládací stoličky, stolky a štokrlata – Petr Domanský, Pila Hýsly
Domácí uzeniny – Milan Žabčík z Trojanovic
Bylinky v květináčích, kuchyňská keramika – zelinářství Marta Bretová ze Sedliště u Frýdku-Místku
Dřevěné šperky – Hana Kubíčková ze Svitav
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson