Gran Moravia, loštický tvarůžek, brie i panna cotta, vyzrálé hovězí z Uruguaye i z Opavska, mečoun i tovačovský kapr, žampion i bílý lanýž, husí játra z Maďarska i paštika z moravského králíka, zmrzlina z české slaniny i z jihoamerických papriček habanero, taštičky z jižního Polska i severního Nepálu, středoamerický zophobas i tuzemský cvrček, káva z italské i olomoucké pražírny, víno z Moravy i Chile, whisky ze Skotska i z Tršic. Karneval chutí z domova i ze světa nabídne Garden Food Festival, který zve všechny milovníky dobrého jídla a pití již tento víkend do Smetanových sadů v Olomouci.
„Na své si přijdou milovníci klasických jídel i odvážlivci, kteří se nebojí experimentů. Návštěvníci poznají tradiční i moderní gastronomii, nové trendy ve vaření a mohou ochutnat za dostupné ceny jídla z restaurací, které patří k regionální špičce. Chceme lidem ukázat, že místní výrobci a restauratéři jsou stejně dobří nebo i lepší než jejich kolegové za hranicemi kraje či republiky,“ říká za organizátory Pavel Vysloužil. Celkem se na výstavišti představí na sedm desítek vystavovatelů, z nichž drtivá většina nabídne v různých podobách jídlo a pití.
Generálním partnerem festivalu je významný regionální výrobce sýrů a mléčných výrobků, litovelská sýrárna Orrero. „Možnost spolupráce na události, jejímž posláním je podpora kvalitního jídla a představení regionálních potravin, naše společnost uvítala s radostí. Náš hlavní výrobek, tvrdý dlouho zrající sýr Gran Moravia, je výsledkem spojení mistrovství italských sýrařů s vysoce kvalitním moravským zemědělstvím,“ podotkl prezident rodinného holdingu Roberto Brazzale. Společnost na festivalu reprezentuje síť prodejen sýrů La Formaggeria Gran Moravia a restaurace Vila Primavesi.
Návštěvníky čeká v areálu bohatý program. Na pódiu se vystřídají přední čeští šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich či Roman Paulus, šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný, česká miss Eliška Bučková, nastupující kuchařská generace v čele s Jaroslavem Klárem a Přemkem Forejtem. Lidé uvidí porcování obří mořské ryby, přípravu opravdové turecké kávy, show s lanýži či chilli papričkami, ukázky molekulární gastronomie nebo servírování whisky.
Při vstupu do areálu (jeden vchod je u palmového skleníku, druhý u jezírka při poblíž Polské ulice, který je otevřen v sobotu od 10 do 20 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin, obdrží návštěvník vstupenku (cena předprodej 99, na místě 139 korun), příbor, katalog se všemi informacemi a může si koupit festivalovou měnu grešle (1 grešle = 25 korun, prodávají se balíčky po 10 grešlích). Směnárny grešlí jsou rozmístěny také uvnitř areálu. Za grešle, které jsou na festivalu jediným platidlem, pak nakupuje degustační porce jídel a nápojů. Na všech stáncích jsou uvedeny názvy produktů a jejich cena v grešlích, restaurace servírují jídla na jednorázovém nádobí z cukrové třtiny či recyklovaného papíru. Pivo se čepuje do speciálního tvrzeného plastu, víno do zálohovaných sklenic.
Hlavní parkovací zóna je v Galerii Šantovka, návštěvníci mohou využít také dalších parkovišť. Psi do areálu nemohou, děti do výšky 140 centimetrů mají vstup zdarma.
Pro rodiče s dětmi připravili organizátoři dětskou zónu, kde je připraven bohatý program spojený s vařením a zdravou výživou. Návštěvníci si mohou po dobrém jídle a pití odpočinout ve sbírkových sklenících výstaviště, které jsou po čas festivalu dostupné zdarma. Jedním z partnerů akce je také Český rozhlas Olomouc, se kterým spolupracuje GFF na akci Den v pohybu. Ta propaguje stejně jako festival zdravý životní styl a koná stejně jako festival 16. května a jen kousek od výstavního areálu.
GFF spolupracuje s neziskovou organizací MammaHelp, která se zaměřuje na pomoc ženám s rakovinou prsu a mimo jiné propaguje zdravou výživu a stravování. Na festivalu představí projekt „Holky, už mi zase chutná“.
Více informací, podrobný program či mapy najdete na www.gardenfoodfestival.cz
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson