Od rána je dnes na Horním náměstí vedle radnice spousta stánků. To znamená jediné - tuhle sobotu se koná další Hanácký farmářský trh.
Tentokrát se můžete těšit jako obvykle na množství poctivě vypěstované zeleniny a ovoce, speciálně třeba na broskve z Moravského Žižkova. K dostání bude iu králičí maso, z jedné farmy dorazí na náměstí i s živou husou. Víte, jak voní levandule? Přijďte vyzkoušet něco z nabídky levandulových produktů. Na trhu budou samozřejmě i kravské a kozí sýry, kvalitní uzeniny či hovězí a telecí maso v bio kvalitě. Prezentovat se bude také nezisková organizace Amélie.
Trhy začínají v 8 a trvají do 13 hodin.
A z čeho se tedy bude vybírat tentokrát? Přinášíme kompletní seznam prodejců.
Džemy ze zahradního a lesního ovoce – Dalibor Pešek z Rýmařova//regionální značka Jeseníky
Biozelenina – Jiří Dvořák z Olomouce//certifikát bio
Sýry z kravského a ovčího mléka, tvaroh a zrající sýry – Michal Hrdlička z Brníčka//regionální značka Jeseníky, výrobek Olomouckého kraje 2013, regionální potravina Olomouckého kraje
Domácí ovocná vína bez konzervantů a éček (šípkové, višňové, pomerančové, rybízové, banánové, z aronie, květu bezu, lípy, šípkový vermut) – Olga Švábová z Brna
Sezonní zelenina – Antonín Dostál z Čehovic
Broskve, česnek, cibule, dýně - Jan Přibyla z Moravského Žižkova.
Tvaroh, mléko, čerstvé, uzené i nakládané sýry, sýr na grilování, pomazánka s medvědím česnekem z kozího mléka – Ivan Němeček z Horního Benešova//regionální značka Jeseníky
Kváskový chleba, pečivo z pohankové mouky – Jarmila Kozáková z Loukova
Sezonní zelenina – Martina Partschová ze Svésedlic
Bylinné sirupy – Patrik Bátěk z Olomouce
Zdravá výživa, přírodní sladidla – Sluníčko, Šárka Neubauerová z Olomouce
Jogurty, sýry pařené a přírodní, tvarohový dezert, nakládané sýry, zákys – statek Šárky a Václava Osičkových z farmy Doubravský dvůr u Červenky//regionální značka Haná
Pečivo a cukroví s lupinou, zázvorky, boží milosti, marokánky, záviny, skořicové a ořechové krachle – Alena Půlpánová z Olomouce
Sezonní zelenina – Josef Dokoupil z Hrubčic
Chléb, pečivo – Domapek
Jednodruhové koření a bylinkové směsi – manželé Švédovi z Kralic na Hané
Domácí koláčky, mrkvový moučník, závin a linecké pečivo – Tomáš Bukva z Mezic//regionální značka Haná, regionální potravina Olomouckého kraje
Jablečné a další ovocno-zeleninové mošty – Ondřej Špunda z Mezic//regionální značka Haná, výrobek Olomouckého kraje 2014
Sezonní ovoce – Jan Hermann, ovocná školka ze Skrbeně
Luštěninové těstoviny – Damodara z Březiny
Levandulové výrobky – Lukáš Drlík z Bezděkova u Úsova
Domácí sádlo, králičí maso, vajíčka – Husí farma Tovačov
Pivo točené i lahvové – Pivovar Chomout z Chomoutova//regionální značka Haná
Med a medové výrobky – Leo Czabe ze Šternberka
Medové placky se semínky a ořechy – Dagmar Holůbková z Lužice
Patchwork a textilní tvorba; relaxační levandulové polštáře a dekorace, nahřívací pohankové polštáře – Irena Grossertová z Dolan
Rukodělné výrobky – Markéta Mišková z Olomouce
Kozí i kravské sýry - přírodní i ochucené s vlašským ořechem, s brusinkou, s česnekem, s bylinkami, s olivou a zauzený, syrovátka přírodní i ochucená, tvaroh z kravského mléka - farma Kozí Hrádek z Hustopečí nad Bečvou//regionální značka Moravská brána
Prezentační stánek – nezisková organizace Amélie o.s.
Hovězí a telecí maso v biokvalitě – Zemědělská farma Jana Hořáka z Janovic u Rýmařov
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson