Další Hanácké farmářské trhy před chvílí začaly. Desítky stánků na Horním náměstí nabízejí velký výběr sezónní zeleniny a ovoce, najdete zde třeba krásné ředkvičky, nové brambory a spoustu voňavých lahodných jahod. Samozřejmostí jsou sýrové speciality, farmářské maso v biokvalitě a další potraviny. K novinkám patří třeba ručně vyráběné dřevěné truhlíky s bylinkami a další zajímavé výrobky ze dřeva. Přijďte se podívat, ochutnat a případně nakoupit.
Co najdete dnes na trzích?
Jahody – Jahodárna Slavonín, Jan Dostál z Olomouce
Biozelenina – Jiří Dvořák z Olomouce//certifikát Bio
Tvaroh, mléko, čerstvé, uzené i nakládané sýry, sýr na grilování, pomazánka s medvědím česnekem z kozího mléka – Sýrárna U veselé kozy z Horního Benešova//originální produkt Jeseníky
Medové placky se semínky a ořechy – Dagmar Holůbková z Lužice
Kozí i kravské sýry – přírodní i ochucené, syrovátka přírodní i ochucená, tvaroh z kravského mléka, kozí ricotta, kozí jogurtové nápoje, křenová bábovička v aspiku – Farma Kozí Hrádek z Hustopečí nad Bečvou//regionální produkt Moravská brána
Domácí špek, bůček, plec, žebro a krkovice, uzené dřevěným kouřem bez použití rychlosoli – Jana Krušová z Leštiny//originální produkt Jeseníky
Sezonní zelenina – Antonín Dostál z Čehovic
Pivo ležák i ale – Minipivovar Riegrovka z Olomouce
Klobásy moravské a paprikové bez chemikálií a rychlosoli – Petra Hrnčářová z Lanžhotu
Domácí koláče a buchty – Marie Fojtíková z Olomouce//regionální produkt Haná
Sýry z kravského a ovčího mléka, tvaroh a zrající sýry – Michal Hrdlička z Brníčka//originální produkt Jeseníky, výrobek Olomouckého kraje 2013, regionální potravina Olomouckého kraje
Kváskový chleba, pečivo z pohankové mouky, rebarborové koláčky, pudinkový mls, škvarkové pagáčky, zeláky, závin z domácího listového těsta, frgály – Jarmila Kozáková z Loukova
Patchwork a textilní tvorba; relaxační levandulové polštáře a dekorace – Irena Grossertová z Dolan
Vína – vinotéka Kamélie z Olomouce
Zeleninové hořčice a nakládaná zelenina – Jaroslava Fojtíková z Havířova//regionální potravina Moravskoslezského kraje
Celozrnné pečivo, ořechové pasty, ovesné a česnekové krekry, směsi na bezlepkový chleba, džemy slazené třtinovým cukrem nebo agávovým sirupem i neslazené, sušené ovoce - ASO Zdravý život ze Zámrsk //certifikát bio
Rukodělné výrobky – Markéta Mišková z Olomouce
Čerstvé sýry, balkánský sýr, zrající sýry gouda a kaškaval, jogurt řeckého a bulharského typu, kefír, syrovátkové nápoje s příchutí – Ekofarma U pramene Dolního Hedeč
Káva, kávové nápoje, čaj – Café Majada z Hranic
Dorty, sušenky, koláče sladké i slané – Alis Delis z Olomouce
Zdravé mlsání: bezlepkové pochutiny – Eva Buchtová z Rousínova
Bylinky v květináčích, kuchyňská keramika – zelinářství Marta Bretová ze Sedliště u Frýdku–Místku
Bylinné sirupy – Patrik Bátěk z Olomouce//regionální produkt Haná
Jednodruhové koření a bylinkové směsi – manželé Švédovi z Kralic na Hané
Prezentace knihy „Kvásková kuchařka“, živý i sušený kvásek, poradenství – Jana Berková z Olomouce
Dřevěné výrobky – Pavel Mik z Víceměřic
Klobásky, párky, buřty, uzené, sádlo, škvarky – Uzeniny Zajíček z Vrahovic
Domácí burgery z vlastního chovu – Evžen Zippe z Horního Hedeče
Dřevěné truhlíky s bylinkami a zeleninou – Matouš Pírek z Olomouce
Výrobky z pravé kůže – Jan Frkáň z Olomouce
Hovězí a telecí maso v biokvalitě – Zemědělská farma Jana Hořáka z Janovic u Rýmařova//certifikát ekologického zemědělství
Dřevěné skládací stoličky, stolky a štokrlata – Petr Domanský, Pila Hýsly
Koření a bylinky – Lenka Kročilová, Kořenářství babičky Filomeny z Hluku
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson