Lepší jídlo včetně regionálních produktů. Fakultní nemocnice přeje dobrou chuť

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 9.4.2019

Pestřejší, kvalitnější a také zdravější pokrmy pro pacienty upoutané na lůžku, navíc s možností výběru a větším zastoupením regionálních produktů. To jsou hlavní cíle projektu Nemocniční strava, který vznikl z podnětu známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové a think-tanku Globopol. Záštitu nad projektem převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, garanci poskytla Sekce nutričních terapeutů České asociace sester a jako první se do jeho realizace pustila Fakultní nemocnice Olomouc. Pestřejší a zdravější jídla zařazuje do své nabídky již nyní a během letošního roku budou moci pacienti vybraných klinik v nedietním režimu volit si pokrmy z více možností.

Projekt Nemocniční strava se ve své první, již realizované etapě zaměřuje na zkvalitnění pokrmů podávaných hospitalizovaným pacientům a zároveň také na zvýšení úrovně služeb souvisejících s jejich stravováním. „Jeho cílem je jednak nabídnout pacientům pestřejší a zdravější stravu s využitím produktů regionálních výrobců a s vyšším podílem čerstvé sezonní zeleniny a ovoce a také umožnit pacientům v nedietním režimu výběr ze tří pokrmů oproti současnému jednomu dennímu menu podávanému pro všechny pacienty bez možnosti volby,“ vysvětluje vedoucí projektu a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Výběr ze tří alternativ nabídne vždy jedno vegetariánské menu bez masa a dvě jídla vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu. „Jedno racionální menu bude respektovat striktněji zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných potravin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce a bez smažených pokrmů, zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu bude představovat spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ popisuje hlavní sestra Fakultní nemocnice Olomouc Andrea Drobiličová.

Možnost objednávat ze tří voleb v nedietním režimu bude v první etapě projektu nabídnuta ještě letos pacientům hospitalizovaným na vybraných klinikách a odděleních. V dalších etapách počítá projekt i s možností nabídnout pacientům na výběr „nadstandardní“ menu s příplatkem a také v rámci podpory aktivní rekonvalescence se zřízením jídelny pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.

Foto: FNOL

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Lepší jídlo včetně regionálních produktů. Fakultní nemocnice přeje dobrou chuť | Olomoucký REJ

Chyba

Chybová zpráva

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client0/web26/web/includes/common.inc:2861) ve funkci drupal_send_headers() (řádek: 1554 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/includes/bootstrap.inc).
  • Error: Class 'Drupal\db_maintenance\Module\Hook\CommonHookHandler' not found ve funkci db_maintenance_cron() (řádek: 41 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/db_maintenance/db_maintenance.module).
Na stránce došlo k neočekávané chybě. Zkuste to později.