Most bude připomínat pravzor z 19. století

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 24.6.2014

Další díl seriálu Most přes řeku Moravu se odehrává tento týden. Nyní je na řadě další jednání vedení města s Povodním Moravy.

Spoustu diskuzí vyvolala v osledních měsících navrhovaná podoba nového mostu, který v rámci další etapy protipovodňových opatření přemostí Moravu na Masarykově třídě. Na začátku roku byla Povodím Moravy zveřejněna značně zvulgarizovaná podoba projektu, který už před lety navrhovalo studio renomovaného architekta Antonína Nováka. Vizualizace se nelíbila nikomu - veřejnosti, architektům ani radním. Díky intenzivnímu vyjednávání se pak podařilo prosadit vytvoření nového návrhu. Ten připravil na přání radních opět architekt Antonín Novák. Nejen o projektu mostu, ale o celých protipovodňových opatřeních bude tento čtvrtek jednat vedení města s vedením Povodí Moravy. Není to přitom žádný malý projekt - celkově se jedná o investici v řádu jedné miliardy korun, která například zásadně promění podobu nábřeží řeky v úplném centru města.

Na začátku roku se zdálo, že nový most bude k nerozeznání od staveb například na dálnicích. Projektant vyhověl drsně limitujícím požadavkům na technické řešení a s estetickou stránkou věci se moc nemazlil. „Požádali jsme renomovaného architekta Antonína Nováka, který pro město před dvanácti lety vypracoval první návrhy, aby se pokusil vyhovět přísným ožadavkům vodohospodářů i památkářů a přesto vytvořil most, hodnotný také po estetické stránce“ uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. „To se také podařilo, pan architekt přesně splnil naše očekávání.“ Ukázalo se, že i když most nesmí mít ani pilíře, které by bránily průtoku velké vody, ani závěsnou konstrukci, přesto může být i po vizuální stránce velmi zdařilý. Podařilo se dokonce navázat na podobu mostu, který v tehdejší Nádražní třídě stál od druhé poloviny 19. století. „Vyšli jsme z toho, jak byl řešen most na tomto místě už v 19. století. Poslední návrh v sobě nese odkaz i na toto historické řešení,“ popisuje architekt Novák. Určitou reminiscencí na historický most je především kovová nosná konstrukce uprostřed mostu. Zatím nezodpovězenou otázkou je barevnost tohoto prvku. 

Podstatné ale je, aby se teď podařilo získat včas stavební povolení a aby mohla celá akce za miliardu začít. Olomouc si důstojné nábřeží i reprezentativní most na hlavní třídě bezpochyby zaslouží. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

atorvastatin 20mg cost <a href="https://lipiws.top/">order generic lipitor 20mg</a> order lipitor 40mg generic