Olomoučané v šoku! Noviny před sto lety o sarajevském atentátu

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 29.6.2014

Před sto lety bylo pondělí. Začátek týdne se ale tehdy vůbec nepodobal jiným dnům a týdnům. Do poklidného olomouckého světa, vyplněného malichernými národnostními antagonismy a lokálními drby, najednou vstoupila jako bomba šokující novinka: Atentát na následníka trůnu! V ten den vycházela zvláštní vydání novin, na některých je vidět i zbrklá práce sazečů v tiskárně. Ferdinand d´Este a jeho choť vévodkyně Žofie byli zavražděni v Sarajevu tamními srbskými nacionalisty.

Lidé hltali zprávy o tom, jak probíhala tragická návštěva Sarajeva, jak svou práci zpackala policie, jak starosta města přesvědčoval arcivévodu, aby po prvním neúspěšném pokusu o atentát už znovu do ulic raději nejezdil, jak byl arcivévoda rozzlobený na své okolí a odmítl změnit program návštěvy, popsány byly i detaily zranění arcivévodského páru. Čtenáři se dozvídali, jak reagoval panovník František Josef I., a očekávali s napětím, co bude dál. Současně už novináři psali o novém následníkovi trůnu arcivédovi Karlovi, o jeho vojenském pobytu v Brandýse nad Labem a také o jeho pozitivním vztahu k českému národu.  

O pár dní později vyhlásil olomoucký arcibiskup v celé arcidiecézi smutek, v kostelech bylo slouženo "slavné rekviem" a ze všech chrámů vlály černé prapory. Do Olomouce se také vracely stovky či tisíce sokolských cvičenců a příznivci sokolského hnutí, kteří byli na velkém sokolském sletu v Brně, kam dorazilo přes 70 tisíc lidí. Právě ten byl po prvních cvičeních kvůli atentátu přerušen a desítky tisíc lidí se tak předčasně vracely domů. 

V následujících týdnech se už Olomouc i celý svět blížily k válce. I když se dlouho lidé utěšovali tím, že půjde jen o válku lokální, proti radikálně naladěnému Srbsku, nakonec z toho vzešlo první dějství nejstrašnějších světových válek 20. století.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order lipitor 20mg generic <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor cheap</a> lipitor 40mg without prescription