Když na kole, tak přes Olomouc

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 4.7.2014

Když pojedete na kole od Baltu k Jadranu, pojedete právě tudy. Nevyhnete se. Právě v Olomouci se totiž kříží dvě dálkové cyklotrasy, Jantarová a Moravská. Včera k nim přibyl další, skoro jeden a půl kilometru dlouhý úsek na sídlištích Povel a Nové Sady. Páteřní Moravská cyklotrasa je tak na území Olomouce téměř hotová, chybí už jen kousek z Nemilan do Kožušan, a ten bude dle slibů primátora Martina Majora a jeho náměstka Ivo Vlacha hotov ještě letos. .  

Nový úsek cyklostezky začíná u křižovatky ulic Velkomoravská a Schweitzerova. Nejprve po pravé a následně po levé straně Schweitzerovy ulice směřuje ke křižovatce se Slavonínskou. Na opačnou stranu Slavonínské ulice cyklisty bezpečně převede pomocí dělícího ostrůvku a pokračuje jako společná stezka pro chodce a cyklisty až k ulici Požárníků. V rámci stavby firma upravila a předláždila také dvě autobusové zastávky. „Nový úsek včetně veškerých souvisejících úprav přijde na zhruba 6,5 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava, dosáhne výše 85 procent způsobilých výdajů,“ uvedl primátor Martin Major. Dobudování mezinárodní cyklotrasy je pro Olomouc důležitou a prestižní skutečností. Dálková cyklotrasa zvaná Moravská nabývá na významu také proto, že se v Olomouci střetává s další mezinárodní trasou – Jantarovou stezkou. „Obě jsou součástí celoevropské sítě cyklotras Eurovelo a jejich křížení v Olomouci je skutečným unikátem. S nadsázkou řečeno, když pojedete z Jadranu k Baltu, musíte prostě projet Olomoucí,“ uvedl náměstek primátora Ivo Vlach. V místě souběhu obou tras, ve Smetanových sadech a v Nemilanech, chce radnice vybudovat odpočívku, která by na jedinečnost upozornila. Moravská cyklotrasa vstupuje do Olomouce od Křelova, městem vede místy po stávajících, místy po nově budovaných úsecích a na jihu opouští Olomouc pod estakádou dálničního obchvatu ve směru na katastr obce Kožušany. 

A když si vezmeme, že jen za posledního tři a půl roku se na území Olomouce postavilo asi 15 kilometrů cyklostezek, určitě si nemohou cyklisté zoufat, že by byli nějak opomíjenou skupinou olomouckého obyvatelstva... Přesto se dle vyjádření olomouckých akademiků z tohoto týdne v Olomouci nedá na kole jezdit, protože tu není dostatečná infrastruktura. Akademici mají prostě asi jiné představy. To by ale bylo na docela jiný komentář. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order lipitor 40mg pill <a href="https://lipiws.top/">buy generic atorvastatin 10mg</a> lipitor 20mg for sale