Fort XIII otevřen! Začíná výstavou archivních leteckých snímků

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 7.7.2014

Fort XIII na Nové Ulici se plnohodnotně připojil k ostatním už otevřeným olomouckým fortům. To je úžasná zpráva pro všechny fandy vojenské historie a při dnešních vedrech je to dobrá zpráva pro všechny, kteří chtějí zažít něco povznášejícho a přitom se nechtějí pařit na slunci. Málokde v Olomouci je totiž tak příjemný chládek jako právě ve fortech, které od 19. století obklopují město. 

Od začátku prázdnin zde můžou návštěvníci shlédnout výstavu Pohledem z letadla. Jedná se o zcela unikátní letecké snímky z dvacátých a třicátých let minulého století, včetně nejstarších leteckých pohledů na Olomouc. Ty pořídili olomoučtí vojenští piloti na objednávku města v roce 1927, kdy vznikal územní plán a tehdejší progresivně uvažující radní dostali báječný nápad porovnat přesnost map se snímky z letadla. Fotoplán města byl tehdy naprostou novinkou. Vystaveny jsou také fotografie dalších měst a obcí střední Moravy od Mírova, Šternberka a Uničova až po Kroměříž, Holešov a Bystřici pod Hostýnem. 

O výstavu a otevření fortu Nová Ulice se zasloužili NOVARA - sdružení při FORTU č. XIII, Ivo Juráš a sdružení Aviatik-cs. Historické snímky pocházejí mimo jiné z archivu Jiřího Prokeše. Výstava bude otevřena do 30. září. Návštěvníci neuvidí jen výstavu leteckých snímků, ale také zpřístupněné části krásného fortu a sbírku těžké vojenské techniky ze 2. poloviny 20. století. Fort je otevřený o víkendech a ve svátcích, najdete jej poblíž staré prostějovské výpadovky kousek za olomouckým aquaparkem. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order atorvastatin 40mg pills <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 40mg</a> buy lipitor 40mg generic