Olomouci bude "vládnout" bratislavská starostka

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 3.8.2014

Primátor města Olomouce Martin Major si vyzkouší, jaké je řídit srdce slovenského hlavního města. První srpnový týden totiž zahájí v roli sarosty Bratislavy-Starého Mesta. Martin Major si na jeden den si totiž symbolicky vymění roli se starostkou Tatinou Rosovou, která naopak usedne do primátorského křesla na radnici v Olomouci. Výměna primátorů se uskuteční v den, kdy oba svými podpisy stvrdí dohodu o partnerství mezi městy.

Staré Mesto má totiž s Olomoucí společné nejen to, že je sídlem univerzity. Obě města pojí bohatá kulturní, vojenská či církevní historie i slavné květinové výstavy. „Po dvou letech takříkajíc námluv se chceme vydat novou cestou a to cestou další spolupráce na smysluplné úrovni,“ uvedl primátor Martin Major. Bratislava-Staré Město se tak stane oficiálně devátým partnerským městem Olomouce.

Pracovní den olomouckému primátorovi Martinu Majorovi začne na česko-slovenských hranicích, kde si společně se starostkou Tatinou Rosovou symbolicky vymění primátorské řetězy. Poté se, v symbolicky vyměněných rolích, rozjedou za svým nabitým pracovním programem. Oba čeká setkání s představiteli samospráv, porada s vedoucími odborů jednotlivých úřadů i rozhovor v rádiu. „Starostka Rosová projevila zájem o setkání s olomouckými seniory, čeká ji prohlídka Centra ekologických aktivit Sluňákov a příjemně odlehčeným bodem, jinak velmi pracovního programu, bude křest žirafy v olomoucké ZOO,“ nechala nahlédnout do programu vedoucí zahraničního oddělení magistrátu Soňa Horká. Starostka se chce sejít i s vedoucími všech odborů magistrátu.

Olomoucký primátor Martin Major bude v rámci svého programu dohlížet například na práci dopravních inženýrů, kteří budou přímo v terénu vyznačovat novou parkovací zónu v městské části Staré Mesto, nebo si osobně vyzkouší sociální služby, jež městský úřad nabízí seniorům i sociálně potřebným. „Projede se sociálním taxíkem, který využívají naši starší spoluobčané zejména při cestě do zdravotnických zařízení. Podívá se do výdejny potravin, která poskytuje pomoc sociálně slabým,“ popisuje detaily Dorota Krakova z kanceláře starostky Místního úřadu městské části Bratislava Staré Město. Své role, ale především informace a dojmy z absolvovaného dne, si primátor a starostka vymění opět na státní hranici. 

První krok k navázání partnerství učinila obě města už v roce 2012, kdy se tehdejší primátor Martin Novotný a starostka městské části Bratislava-Staré Město Tatiana Rosová podepsali pod memorandum o spolupráci. "Dva roky potvrdily, že se obě města mají v čem inspirovat," říká mluvčí magistrátu Radka ŠYtědrá. "Perspektiva se prokázala při spolupráci samospráv i odborných pracovníků, stejně tak i v účasti zástupců jednotlivých měst při konání kulturních či sportovních akcí nebo zajímavých výstav."

Městská část Bratislava-Staré Město je srdcem slovenského hlavního města. Je společenským, kulturním, politickým a turistickým centrem Slovenska. Jádro Starého Města tvoří historické centrum Bratislavy, nacházející se mezi bývalými městskými hradbami. Na území městské části je většina kulturních památek. Staré Město je rozlohou 9,6 km2 nejmenší, avšak počtem 4 280 obyvatel na 1 km2 nejhustěji osídlenou bratislavskou městskou částí. Má 41 086 obyvatel.

Tatiana Rosová je starostkou od roku 2010, už od roku 2006 byla i poslankyní Slovenské národní rady.  

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

buy atorvastatin for sale <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 20mg without prescription</a> order atorvastatin 40mg generic