Jak se krmí žirafa aneb křtiny v Zoo Olomouc

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 4.8.2014

Nová starostka Olomouce Tatiana Rosová si svou jednodenní misi v čele města užila naplno. Do olomoucké zoo se vydala pokřtít mládě žirafy. Role kmotra se zhostila s noblesou, byť nakrmit žirafí slečnu, s níž sdílejí výběh současně dvě veliké žirafy a ještě jedna malá kolegyně, není nic snadného. Tatiana Rosová je starostkou Bratislavy-Starého Mesta a v čele Olomouce je na jeden den místo primátora Martina Majora, který dnes pro změnu řídí chod jejího města. 

„Přála jsem si, aby její jméno mělo vazbu na Bratislavu. Inspiraci jsem našla v minulosti a Alžbětě Bavorské, které se přezdívalo Sissi, a také v zasvěcení Modrého kostela v Bratislavě, který je zasvěcený svaté Alžbětě,“ uvedla starostka Rosová, která tedy pokřtila žirafí slečnu jménem Sissi. Mládě se narodilo 29. května matce Shani a stalo se šedesátým narozeným mládětem místního chovu. Sissi dostala ke křtinám dort, či spíše zeleninovou mísu, plnou nejen listí, ale třeba i kusů paprik a cibule. „Naše žirafy opravdu mají rády cibuli, i když to může vypadat zvláštně,“ potvrdila mluvčí zoo Iveta Gronská. Nakrmit novokřtěnce nebylo snadné, protože o zelený dar jevily velký zájem především obě dospělé samice ve výběhu. Starostka Tatina Rosová ovšem tác trpělivě držela a bez ohledu na újmu v podobě poněkud zasypaného kostýmku vyčkala tak dlouho, až si na své přišla i sama oslavenkyně. „Dozvěděla jsem se, že žirafám trvá čtyři roky, než dospějí. Proto doufám, že se sem podívám za čtyři roky na sklonku příštího funkčního období, abych si ověřila, jak se Sissi má,“ dodala starostka, kterou v její Bratislavě čekají na podzim komunální volby a v nichž hodlá svůj post obhájit.

 

Žirafí matka Shani nepatřila původně k těm, do nichž by se vkládaly naděje. Provázel ji osud mláděte s nejmenší porodní hmotností, jaká byla v našich zoo zaznamenána. Vážila 33 kg a nebyla schopná se postavit ani koordinovat pohyb, přesto se s velkým úsilím odchovala. O zvířatech, která jsou takto odchována člověkem, se říká, že se nedaří zařadit je do stáda, a že většinou nejsou schopná a ochotná se starat o svá mláďata.  Jenže Shani porodila, a stala se velmi pečlivou matkou. Nejen pro své mládě, ale i pro mládě nezkušené samice, která své mateřské povinnosti zvládat prozatím nedokáže. „Shani je jeden z mnoha případů zvířat odchovaných člověkem, která mláďatům dávají mateřskou lásku, jež se jim dostalo od jejich ošetřovatelů,“ dodává zoolog Libuše Veselá.

Zoo Olomouc je chovem žiraf Rotschildových věhlasná. Chovají se zde od roku 1977, kdy přišel první chovný pár samec Tom a samice Lindy–Lou. V současné době tvoří stádo žiraf Rothschildových 18 jedinců, což je historicky nejvyšší počet za celé období chovu v olomoucké zoo. V roce 1999 samice Veronika porodila dvojčata. Tato dvojčata přežila, což se podařilo pouze 4 krát na světě.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

buy atorvastatin for sale <a href="https://lipiws.top/">lipitor 80mg price</a> buy atorvastatin 80mg generic