Němci se prohánějí po nebi nad městem

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 5.8.2014

Olomoucké nebe poslední dva dny duní hlukem motorů. Nejde o invazi ani o jinou neblahou událost. Neředínské letiště totiž od neděle hostí čtyři nejlepší německé letecké akrobaty, kteří si vybrali olomoucké letiště k tréninkovému soustředění před Mistrovstvím Evropy v Letecké akrobacii. To začíná už ve čtvrtek ve slovenské Dubnici.

„Němečtí piloti si Olomouc vybrali proto, že má z jejich pohledu dobrou geografickou polohu, letiště je kvalitní a dnes už má také kvalitní zázemí,“ prozradil Alexej Zatloukal z Hanáckého leteckého klubu, který nyní nově spravuje jedno z nejstarších letišť v zemi. Čtveřice pilotů dorazila na Hanou v neděli večer, trénovala celé pondělí a v tréninku pokračuje i v úterý. Dnes večer pak piloti odlétají do místa konání šampionátu. Trénink letců sledovaly desítky Olomoučanů, jiní si ovšem neváhali stěžovat na hluk z motorů letadel. Což je poblíž letiště vskutku překvapivé... . 

Olomoucké letiště, které patří městu, od letošního června spravuje Hanácký letecký klub, současně má na starosti i zabezpečení organizace a leteckého provozu. Fandové aviatiky si letiště užijí opětovně v září - Hanácký letecký klub totiž bude pokračovat v tradici mimořádně oblíbených leteckých dnů v Olomouci. Ten letošní je plánován na sobotu 13. září.

 

Z historie letiště

Letiště v Olomouci má slavnou minulost. Vzniklo jako vojenské cvičiště už v roce 1905, v roce 1910 zde přistál průkopník letectví Ing. Jan Kašpar se svým Blériotem, což byl vůbec první let na Moravě. Oficiálně zde bylo letiště otevřeno v roce 1918. Letiště využívala armáda i civilní dopravní společnosti a soukromníci. Vojenští letci z Olomouce se v letech 1926 a 1927 podíleli na vzniku prvních leteckých fotografií měst a obcí střední Moravy. 

 

Ilustrační foto: Jan Nakládal, HLK Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order atorvastatin 10mg for sale <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 20mg without prescription</a> buy atorvastatin 10mg for sale