Voda dál stoupá, v Olomouci hrozí uzavření hodolanské Myší díry

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 14.10.2020

AKTUALIZOVÁNO Vytrvalé deště působí problémy i na Olomoucku. V oblasti povodí horní Moravy během včerejšího dne a noci spadlo okolo 50 milimetrů srážek. V důsledku toho nadále rostou průtoky v korytě řeky Moravy a jejich přítoků.

V Olomouci na vodočtu Nové Sady byla dnes v 6 hodin naměřena aktuální hodnota výšky hladiny Moravy 266 centimetrů a od té doby dál stoupá. V 17 hodin byla výška hladiny už 365 centimetrů. Za jedenáct hodin tedy hladina stoupla o celý jeden metr! Hodnota 1. stupně povodňové aktivity je přitom  360 centimetrů, takže od 16:3. platí v Olomouci 1. stupeň. S ohledem na vývoj srážkové činnosti by řeka Morava měla na území města Olomouce kulminovat v pátek 16. října, kdy se předpokládá, že bude dosaženo hodnoty okolo 2. až 3. stupně povodňové aktivity. Na řece Bystřici a na Trusovickém potoku bylo dosaženo dnes v ranních hodinách 1. stupně povodňové aktivity. Tok má nadále vzestupnou tendenci.

Důsledkem nepříznivého vývoje tak může dojít k lokálnímu rozlití vody mimo koryto Bystřice, zejména v prostoru tzv. Myší díry. V této souvislosti proto odbor ochrany olomouckého magistrátu upozorňuje občany, že v případě vybřežení bude muset být uzavřen podjezd v ulici Milady Horákové. Lidé by se ani neměli pohybovat v blízkosti vodních toků.

„Aktuální situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále podrobně monitorují pracovníci odboru ochrany. O případném zhoršení situace budeme Olomoučany neprodleně informovat,“ ubezpečil Martin Major, náměstek primátora, který má na starosti oblast ochrany obyvatel. "Hladiny řek sledujeme, na mnoha místech chystáme pytle s pískem a stavíme protipovodňové hráze, čerpáme laguny, vodu z domů i sklepů. Čistíme propustky.," dodala Lucie Balážová, mluvčí profesionálních hasičů. 

V Olomouci se ve čtvrtek ráno sejdou členové povodňové komise. 

Bližší informace naleznete na stránkách Povodí Moravy www.pmo.cz a také na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz

Další důležité odkazy:

http://www.hladiny.cz/hladiny/index.php?ca=7&cs=3670

http://www.hladiny.cz/hladiny/index.php?ca=7&cs=59253

http://hydro.chmi.cz/hpps/

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

buy cheap generic atorvastatin <a href="https://lipiws.top/">lipitor 80mg ca</a> order atorvastatin generic