Nesmíme dopustit, abychom neměli kam covid pacienty přijímat, říká ředitel fakultky

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 17.10.2020

Nárůst počtu covid pozitivních pacientů je velmi alarmující. Nemocnice musí okamžitě řešit dostatečnou kapacitu lůžek. Až polovinu z plánované kapacity 600 lůžek pro Olomoucký kraj by měla v nejbližších dnech zajistit Fakultní nemocnice Olomouc. Covid ovlivní práci všech zaměstnanců nemocnice i organizaci jednotlivých klinik a oddělení. V osobním videu o nové situaci podrobně a srozumitelně informoval v pátek 16. října ředitel nemocnice prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.

V úvodu šéf nemocnice říká, že každých devět až deset dní se počet nově diagnostikovaných Covid-19 pozitivních osob zdvojnásobuje, navzdory vládním opatřením. V pátek bylo v nemocnicích v Olomouckém kraji hospitalizováno 205 pacientů, z toho 37 vyžaduje intenzivní péči. Na jejich léčbě se podílejí všechna zdravotnická zařízení kraje. V pátek bylo ve FNOL hospitalizováno 39 pacientů, z toho 12 na jednotce intenzivní péče. FNOL má dnes pro tyto pacienty vyčleněna čtyři standardní covidová oddělení. Dvě oddělení jsou ve staré budově Franz Josef, jedno je transformováno na hematoonkologické klinice a jedno na I. chirurgické klinice. Celkem je to kapacita 60 lůžek, a k tomu dvě jednotky intenzivní péče, které mají dohromady 18 intenzivních lůžek.

Velké stěhování

Od pondělí začne v nemocnici velké stěhování. Ortopedičtí pacienti se přestěhují na traumatologii a pacienti z kliniky ústní a čelistní chirurgie na kliniku ORL. Tím vznikne místo pro celkem téměř dalších 70 covid lůžek. Postupně se uvolní i druhé patro na II. interní klinice a nemocnice získá dalších 50 lůžek. Celkově tak bude mít kapacitu okolo 200 lůžek pro covid pacienty. Pro covid pacienty, vyžadující intenzivní péči, bude připraveno celé patro v budově, kde je anesteziologicko-resuscitační klinika a také jednotka intenzivní péče kardiochirurgie. Začneme připravovat ještě dalších deset lůžek intenzivní péče na klinice rehabilitace. Celkem tedy 50 lůžek intenzivní péče. Možné jsou i další úpravy, takže by nakonec nemocnice disponovala zhruba třemi stovkami lůžek pro covid pacienty. 

„Rozhodně nemůžeme dopustit, abychom neměli kam covid pozitivní pacienty přijímat,“ říká ředitel Roman Havlík. Když údaje shnrneme, jsou fakta následující: dnes je pro covid pacienty ve FNOL celkem 78 lůžek (60 standardních a 18 JIP), po transformaci bude 250 až 300 lůžek (200 standardních a zbytek JIP) pro covidové pacienty.

Chybět nesmí ani personál

„Současně ale musíme mít dostatek personálu, který o ně bude pečovat. A současně musíme zajistit i akutní péči ve všech oborech.“ Právě dostatek personálu je dnes klíčové téma. Momentálně má olomoucká fakultní nemocnice v izolaci kvůli covidu 152 zaměstnanců. Plyne z toho, že v případě non covid pacientů bude nyní nemocnice provádět jen nezbytně nutné výkony. Jinak bude personál zaškolován pro práci v nových týmech na nových covid odděleních. „Transformace nemocnice se tedy dotkne všech pracovišť a téměř každého zaměstnance. Mnozí z nás si budou muset osvojit nové dovednosti a kompetence,“ popsal budoucnost příštích dní profesor Havlík.

Zvládneme to!

Na závěr ale přidal i pozitivní vzkaz. "Nemám žádné obavy, že bychom toto nezvládli. Všem nám přeji pevné zdraví, prosím, buďme na sebe opatrní a ohleduplní, ještě jdnou děkuji. Věřme si!“ uzavřel emotivní projev ředitel nemocnice. Pro nás, kteří nejsme zdravotníky, z toho plyne jedno - snažme se neonecmocnět a nešířit nákazu a dodržujme daná pravidla.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)