Vozíčkář z Olomouce se vydá na horu, vysokou 2,5 tisíce metrů!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 7.8.2014

„Strach? Ne, ten teď nemám. Těším se, cítím velké očekávání a jsem zvědavý,“ uvedl dnes na olomoucké radnici Michal Koutný, který se už příští týden v doprovodu šerpy vydá na jednu z nejvyšších hor slovenských Tater, Rysy. Michal Koutný je kvůli zdravotnímu hendikepu odkázán na vozíček, nicméně přesto se podívá tam, kam se nedokáže dostat ani leckterý stoprocentně zdravý člověk. Díky projektu Rysy 2014 jinak se Michal a další dva hendikepovaní podívají po čtyřdenním výstupy se zkušenými šerpy na vrchol 2503 vysoké hory. Město akci podpořilo finančně a dnes primátor Martin Major navíc účastníkovi expedice předal dar v podobě kamery.

Podstatou projektu, jehož hlavním organizátorem je Zdeněk Pácha, je vynesení čtyř imobilních lidí na vrchol Rysy ve Vysokých Tatrách. O tuto jedinečnou službu se postará tým čtyř zdatných elitních amatérských šerpů, kteří si říkají Šikulové. „Oslovili mě lidé z fakulty tělesné kultury, jestli bych se tohoto projektu nechtěl zúčastnit,“ popsal začátek svého dobrodružství Michal Koutný. Akce potrvá čtyři dny, dva a půl kilometru vysokou horu bude výprava, čítající celkově šestnáct lidí, zdolávat postupně, a to z polské strany Tater. „Díval jsem se na video z loňska, a strach nemám. Jsem velice zvědavý, těším se. Možná strach přijde, až pod sebou opravdu uvidím tu hloubku,“ dodává Michal Koutný s tím, že bude zajímavé zažívat i pocit, jako by měl stejnou tělesnou výšku jako ostatní lidé. Šerpové jej ponesou ve speciálně upravené sedačce, podobné sedačkám dětským. S ostatními účastníky expedice se zatím Michal nezná, je ale v klidu. „Věřím, že nás vybrali tak, abychom společný čtyřdenní výstup zvládli, aniž bychom si šli na nervy,“ říká s úsměvem.  

Město Olomouc nejprve podpořilo projekt finančně částkou 10 tisíc korun. „Když jsem se na facebooku dozvěděl, že pan Koutný shání mezi přáteli k zapůjčení kameru, napadlo mě, že bychom mu ji mohli pořídit,“ vysvětluje primátor Martin Major, když odvážnému mladému muži outdoorovou kameru předával. Díky ní se pak budou moc i lidé podívat na unikátní výstup takřka doslova očima přímého aktéra Michala Koutného.

Expedice Rysy 2014 jinak začne příští týden v sobotu. Do hor se ovšem celá parta podívá už tuto sobotu, kdy se chystá cvičný  výstup na Sněžku.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order atorvastatin 20mg without prescription <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 20mg online cheap</a> buy lipitor 80mg without prescription