Covid zatím nezvládáme. Vláda dnes nařídila uzavření obchodů a omezení pohybu

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 21.10.2020

Mnohem přísnější pravidla začínají platit dnes a zítra v celé zemi. Covid-19 se nedaří zpomalit. Téměř nekontrolovatelný nárůst pozitivně testovaných osob pokračuje, roste počet hospitalizovaných pacientů. Vláda dnes oznámila prakticky úplný lockdown, tedy přesně to, co dlouhou dobu vylučovala a slibovala, že nezavede. 

Ve čtvrtek 22. října v šest hodin ráno začíná v zemi platit cosi jako výjimečný stav. Vláda nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou z nařízení jsou cesty do práce, na nákupy, za rodinou nebo k lékaři. Pohyb v přírodě a cesty na chalupy jsou možné, mohou se jich ale účastnit nejvýše dvě osoby. Výjimka platí pro příslušníky jedné domácnosti. 

Po uzavření všech restaurací, která platí od minulého týdne, se zítra ráno neotevřou dveře ani u většiny obchodů a služeb. Výjimkou jsou prodejny potravin, drogerie, lékárny a domácí potřeby, otevřené mohou být i čerpací stanice, prodejny krmiva pro zvířata, prodejny brýlí, trafiky, prádelny a čistírny, servisy automobilů a autoodtahové služby, nadále budou otevřeny také  prodejny náhradních dílů do aut, prodejny potřeb pro zahrádkáře, a další.

Velkoplošné prodejny, supermarkety, otevřeny zůstanou, v nich ale zákazník najde opět jen výše uvedené prodejny. Ostatní prodejny musí být uzavřeny. V provozu zůstává i po dnešku například MHD, rozvážkové služby, povolené jsou například i cesty za účelem pobytu v přírodě. Ten mimochodem ministr zdravotnictví výslovně doporučuje. 

Přesný přehled najdete na úřední desce ministerstva zdravotnictví https://www.mzcr.cz/category/uredni-deska/rozhodnuti-ministerstva-zdravo...

Vláda výslovně doporučuje zaměstnavatelům, aby preferovali pro zaměstnance výkon práce z domu, tedy tzv. home office. Veškerá jednání, je-li to možné, se mají i na úřadech provádět bezkontaktně. Úřady mají mít otevřeno jen dvadny v týdnu nejdíéle pět hodin. Agendy, které nejsou nezbytné, mají být uzavřeny. Tomu odpovídají i nové výjimky, například čerstvě propadlé řidičské průkazy či osvědčení o technické způsobilosti auta platí i nadále. 

Opatření, platná už od středy

Už od středy 21. října si lidé musí nasadit roušky i v automobilech, pokud jedou s někým, kdo není členem společné domácnosti, a na veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, pokud se v tom místě vyskytují více než dvě osoby blíže než dva metry od sebe a nejedná se o členy jedné domácnosti. V praxi to znamená, že ve městě chodíme s rouškami. 
Zdravotnická zařízení následné a dlouhodobé péče a pobytová sociální zařízení mají povinnost vyčlenit lůžkové kapacity pro klienty s covid-19 a ze zákazu provozu školských zařízení jsou nově vyňaty i praktické vyučování a praktická příprava žáků a studentů zdravotnických oborů. Nemocnice musí do systému koordinace péče ISIN nově nahlásit přijetí pacienta do lůžkové péče s covid-19 do jedné hodiny od přijetí.

Premiér Andrej Babiš prohlásil na středeční tiskové konferenci, že bez přijatých přísných opatření by tuzemský zdravotnický systém někdy mezi 7. a 10. listopadem zcela zkolaboval

Foto: zdroj DVTV

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

atorvastatin for sale online <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin 40mg online cheap</a> lipitor us