Jaká bude nová krajská vláda? Jen čtyři náměstci místo sedmi. Jurečka chybí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 26.10.2020

Novou podobu vedení Olomouckého kraje představili zástupci koalice, která kraj povede příští čtyři roky. Podoba krajské rady se výrazně liší od předchozích období. Nové subjekty totiž trvaly na úspornějším řízení kraje a tak bude mít hejtman jen čtyři oproti dřívějším sedmi náměstkům. Místo toho ale vznikla funkce uvolněných radních, kteří budou de facto vykovávat funkce náměstků, ale za nižší plat. Vše je dáno v nově podepsané koaliční smlouvě.

Krajská rada bude mít stejně jako doposud jedenáct členů. Po čtyřech členech v krajské radě bude mít koalice Piráti a STAN a stejně tak i Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj. Tři křesla zůstanou pro ODS. V krajské radě neusedne volební lídr Spojenců, lidovec Marian Jurečka. Bývalý ministr nakonec zůstane jen řadovým zastupitelem, byť obdržel nejvíce preferenčních hlasů.

Hejtmanem bude Josef Suchánek koalice Piráti a STAN (sám je členem STAN). Vedle hejtmana Suchánka, který bude mít na starosti oblast majetkovou, ekonomickou a krizovou, usednou v radě jako uvolnění radní dva Piráti Zdeňka Dvořáková (investice, evropské projekty, transparenci, IT a Smart regionu) a Martin Šmída (životní prostředí, odpady a zemědělství). Neuvolněným radním je starosta Dolních Studének Radim Sršeň (STAN).

Za Spojence (KDU-ČSL, TOP 09, ProOlomouc a Strana zelených) budou v krajské radě rovněž čtyři lidé. Bystřický místostarosta Ivo Slavotínek bude 1. náměstkem hejtmana a bude mít v gesci sociální oblast a problematiku seniorů. Dalším náměstkem bude Jan Šafařík (regionální rozvoj, územní plánování a rozvoj venkova), uvolněným radním bude olomoucký vysokoškolský pedagog Aleš Jakubec (oblast školství) a neuvolněným členem rady bude šéf olomouckého Divadla na cucky Jan Žůrek (kultura, památková péče).  

Třetím do party je ODS, která v radě obsadí tři významné pozice. Dalibor Horák bude 2. náměstkem hejtmana a postará se o oblast zdravotnictví. Michal Zácha, dosud náměstek přerovského primátora, bude v krajské radě ve funkci náměstka hejtmana s péčí o oblast dopravy, sportu a volného času. Neuvolněným členem rady bude lékař záchranky Ivo Mareš.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)