Co se smí a co je už zakázáno? Od zítřka nastává ještě přísnější režim

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 27.10.2020

Opatření proti šíření nemoci covid-19 se mění ze dne na den. Stará nařízení přestávají platit a nová se objevují. Informace se na nás valí ze všech stran a někteří už pomalu nezvládají sledovat všechny změny, které se ve veřejném prostoru odehrávají. A to jak na státní, tak i regionální úrovni. Proto pro vás olomoucký magistrát připravil tento souhrnný přehled opatření, který bude pravidelně aktualizovat.

Nouzový stav

Od 5. října do 3. listopadu 2020 platí na celém území České republiky vládou vyhlášený nouzový stav. Většina následujících opatření je spojena s jeho trváním. Momentálně se jedná o jeho prodloužení.

Aktuální opatření

Nejnovější ohlášená opatření začala platit od středy 28. října 2020. Ke stávajícím nařízením se přidalo:

  • Omezení volného pohybu na veřejnosti od 21:00 do 4:59 hod. Povolené jsou jen cesty do práce či k lékaři a domů. Výjimku mají lidé zajišťující základní infrastrukturu, hromadnou dopravu či roznáškové služby, veřejní funkcionáři, ústavní činitelé a lidé venčící psy. Ti se však mohou od svého bydliště vzdálit maximálně na 500 metrů.
  • Zavedení práce z domova. Home office má být přikázán všude, kde je to možné.
  • Další omezení maloobchodního prodeje. Zákaz prodeje v neděli a ve všední dny od 20:00 do 5:00 hod. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny na frekventovaných místech, obchody ve zdravotnických zařízeních a restaurace, které fungují ve formě roznáškového servisu. V květinářství pak mohou být v jednu chvíli v provozovně maximálně dva zákazníci. Zároveň byly uzavřeny prodejny s nábytkem a podlahovými krytinami či sázkové kanceláře.
  • Zákaz prodeje na tržištích nebo v mobilních provozovnách. Výjimku mají pojízdné prodejny zajíždějící do obcí, kde nefunguje žádná prodejna základních potravin a drogerie a stánkaři prodávající čerstvé farmářské výrobky z domácí produkce. Na trzích nebude možné konzumovat zakoupené výrobky. Stánkaři mezi sebou musí mít rozestupy alespoň 2 metry a v jeden čas nesmí být na ploše tržiště více než 20 lidí na 400 metrů čtverečních.
  • Omezení lázeňské péče. Lázeňská a rehabilitační péče bude umožněna pouze lidem, jejichž pobyt je alespoň částečně hrazený z veřejného zdravotního pojištění.

Kompletní přehled aktuálně platných opatření včetně všech výjimek naleznete zde.

Fungování magistrátu

Od 1. září 2020 je vstup, pohyb a pobyt lidí v prostorách všech budov Magistrátu města Olomouce umožněn pouze s ochrannými prostředky dýchacích cest.

Zároveň od 12. října 2020 může veřejnost navštívit prostory magistrátu jen v pondělí a ve středu. A to mezi 9:00-11:00 a 13:00-16:00 hod. Úterky a čtvrtky jsou od 8:00 do 15:30 hod. vyhrazeny pouze objednaným klientům. V pátek jsou objekty magistrátu pro veřejnost uzavřeny. Vnější činnost příslušných odborů magistrátu je zachována a nadále fungují i zkušební komisaři autoškol. Více informací naleznete zde.

Doporučujeme s úřady komunikovat pokud možno písemně, elektronicky či telefonicky.

Fungování městských organizací

Onemocnění covid-19 změnilo i fungování městských organizací v Olomouci. Aktuální informace o jejich provozu naleznete zde.

Až do odvolání byly od 13. října 2020 pro veřejnost uzavřeny všechny objekty Technických služeb města Olomouce. Sběrné dvory fungují i nadále beze změn a podzimní sběrové soboty probíhají podle harmonogramu. Více informací zde.

Pokud si potřebujete vyřídit cokoliv ohledně rybářských lístků, je nutné se předem objednat a dohodnout se s pracovníky odboru životního prostředí na termínu podání žádosti i vydání rybářského lístku. Více informací včetně kontaktu naleznete zde.

Řidičské průkazy

Pokud vám během nouzového stavu vypršela platnost řidičského průkazu, nezoufejte. Po dobu jeho trvání můžete jezdit i s propadlým dokladem a nehrozí vám žádné pokuty. Momentálně se jedná o prodloužení platnosti těchto řidičských průkazů až do 31. 3. 2021. Více zde.

Testování

V tuto chvíli jsou v Olomouci dvě odběrová místa, kde se můžete nechat testovat. Fakultní nemocnice Olomouc i Vojenská nemocnice Olomouc odebírají vzorky od indikovaných pacientů (se žádankou od lékaře či hygieny) i samoplátců. Na obou je nutné si rezervovat konkrétní termín předem. Všechny potřebné informace naleznete zde.

Od pondělí 26. října funguje v Olomouckém kraji i mobilní odběrový tým Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Ten bude nasazován především v ohniscích nákazy, jako jsou střediska sociální péče, pečovatelské domy nebo domovy seniorů.

Školky a školy

Od 14. října přešly všechny školy na povinné distanční vzdělávání (k uzavření středních, vyšších odborných i vysokých škol a konzervatoří došlo už o dva dny dříve). Výjimku mají pouze mateřské a speciální školy. Studenti základních škol by se do lavic měli vrátit v pondělí 2. listopadu 2020. Zároveň byly všem žákům prodlouženy podzimní prázdniny na celý týden 26. – 30. října 2020.

S ohledem na vysoké riziko rozšíření případné nákazy onemocněním covid-19 byly do pondělí 2. listopadu 2020 uzavřeny městské dětské jesle na tř. Spojenců.

Olomoucký kraj vyčlenil několik základních a mateřských škol, které budou k dispozici dětem, jejichž rodiče pracují v první linii. O děti zdravotnického personálu, policistů, hasičů nebo sociálních pracovníků se v Olomouci postará základní a mateřská škola Holečkova.

Městská hromadná doprava

Od 1. října 2020 musí cestující ve vozech městské hromadné dopravy nosit roušky. Spolu s tím došlo 24. září 2020 k dočasnému ukončení doplňkového prodeje jízdenek u řidičů.

Od středy 14. října do neděle 1. listopadu 2020 byly zrušeny školní posilové spoje. Přehled zrušených spojů naleznete zde.

Zároveň byl omezen provoz na některých autobusových linkách. Od pondělí 26. října do pátku 30. října bude náhradní autobusová linka X jezdit v intervalu 15 (přes den) a 30 min. (ve večerních hodinách). Linky 12, 16 a 19 pak se pak budou řídit prázdninovými jízdními řády.

Rozvoz léků

Lékárna Rena Olomouc nabízí rozvoz léků, včetně těch vázaných na lékařský předpis. Vše lze domluvit telefonicky (585 435 247, 776 749 429) nebo e-mailem (lekarna.rena@seznam.cz). Více informací naleznete zde.

Psychologická pomoc

Oblastní spolek Českého červeného kříže obnovil od 23. října 2020 linku psychosociální pomoci. Linka je dostupná v pracovních dnech od 9:00 do 15:00 hod. na telefonním čísle 776 788 103. Podrobnosti se dozvíte zde.

Senioři a hendikepovaní

Seniorům v nouzi i osobám o ně pečujícím je na čísle 800 200 007 k dispozici bezplatná telefonní Linka seniorů organizace Elpida. Na ní jim poskytnou nejen psychickou pomoc, ale i tu fyzickou. Ve spolupráci s Junákem jim zdarma pomůžou při zajišťování základních potřeb, jako je nákup potravin, léků nebo návštěva pošty. Více informací zde.

Podnikatelé

Pro olomoucké podnikatele i ty, co by jim chtěli pomoci, vznikl projekt Olomouc si pomáhá! Ten si dal za cíl propojit Olomoučany s místními živnostníky, firmami a organizacemi, na které negativně dopadla nebo stále dopadají opatření spojená s bojem proti epidemii koronaviru.

Lidé bez domova

O nakažené lidi bez přístřeší se postará odbor sociálních věcí magistrátu.

Zdroj: olomouc.eu

Ilustrační foto: pixabay.com

Autor: 
(rej)