Vánoční strom bude, o vánočních trzích se rozhodne snad už příští týden

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 29.10.2020

Jaké budou letošní Vánoce v Olomouci? V domácnostech se asi nijak nezmění, po mnoha letech ale bude asi úplně jiná atmosféra v centru města. Pořadatel věhlasných Vánočních trhů Olomouc má sice připraveno několik variant různě velkých a různě zaplněných trhů, nicméně to, že by se odehrály v plné verzi jako každý rok, je už dnes dost nepravděpodobné. Téměř jisté je jen to, že u radnice na Horním náměstí bude stát vánoční strom.

Strom bude opět darem, tak jak je to zvykem už mnoho let. Radnice má už teď dvanáct návrhů, odkud by mohl vánoční strom pocházet. Několik z nich už zástupci oddělení kultury, které celou věc koordinuje, viděli, k dalším se teprve chystají. „Některé nabídky jsou z Olomouce, jiné z větší dálky, z Hrubé Vody či třeba z Postřelmova. Ty, které jsou blíž, se nám zatím líbily méně, ty vzdálenější jsou zase na takovém místě, které by mohlo být komplikované z hlediska dopravy. Rozhodnutí ještě nejsme,“ konstatoval vedoucí oddělení kultury Radim Schubert. Dodal, že do konce týdne může ještě teoreticky přijít nějaká nabídka. Pokud by nějaký majitel stromu takovou nabídku učinit chtěl, měl by ji poslat i s fotografií stromu na adresu vladimir.hrabal@olomouc.eu. „Příští týden už musíme mít jasno, aby se dala naplánovat doprava do Olomouce, domluvit vše s městskou i státní policií a také s Dopravním podnikem města Olomouce,“ dodal Radim Schubert.

Jméno pro strom opět nabídnou olomoucké děti. Nabídky se mají do 12. listopadu scházet na adrese lucie.rozborilova@olomouc.eu. Nejlepší jméno pak vybere speciální komise. Tímto způsobem získávají olomoucké vánoční stromy jméno už 15 let!

Vybrané jméno pak bývá zveřejněno při slavnostním rozsvícení stromu. O nějakých hromadných slavnostech se letos ale asi moc uvažovat nedá. Jak uvedl Petr Ilgner za pořadatele Vánočních trhů, kterým je spolek Kulturní Olomouc, více jasno by mělo být v úterý 3. listopadu. Vše záleží na to,jaká pravidla pro další období určí vláda, na základě vývoje epidemiologické situace. „Pak už musíme mít opravdu jasno v tom, v jaké podobě letošní trhy budou,“ zdůraznil Petr Ilgner s tím, že pro pořadatele trhů, který komunikuje s více než stovkou prodejců a řemeslníků a s různými kapelami a kulturními spolky, je tato situace mimořádně obtížná.

Ilustrační foto: Jan Andreáš

Autor: 
(rej)