Kostlivci s kosou na Červenohorském sedle. Mají snížit počet smrtelných nehod

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 1.11.2020

Smrtelné úrazy při nehodách na silnici I/44 přes Červenohorské sedlo jsou stále častější. Skoro vždy jsou oběťmi motorkáři, které zdejší klikatá silnice svádí k riskantní jízdě. Ředitelství silnic a dálnic ČR na to reagovalo instalací originálního dopravního značení. Reflexní tabule vysoko nad zemí upozorňují na nebezpečný úsek častých nehod. Varovné nápisy v několika cizích jazycích doplňují tematické symboly a všeříkající kostlivci s kosou.

Nepřehlédnutelné značky po obou stranách vozovky varují před úsekem smrtelných nehod. Členitý profil široké silnice I/44 láká k nedodržování silničních pravidel, proto na Červenohorské sedlo často vyráží milovníci rychlé jízdy a nesprávného chování za volantem, či za řídítky. ŘSD navrhovalo i předkládalo technická řešení nelichotivé situace spočívající v instalaci mobilních nízkých středových svodidel před a za zatáčky. Možné zklidnění dopravy nakonec nebylo přijato dopravními experty. 

Správa Olomouc je připravena na Červenohorském sedle realizovat jakákoli technická opatření, která zabrání úmyslnému překračování nejvyšší povolené rychlosti a porušování pravidel BESIP. Technické prostředky však musí schválit Policie ČR a osazení stanoví příslušný správní úřad. V tomto ohledu se podařilo prosadit použití zmíněných tabulí podpořených dopravními knoflíky u středové dělicí čáry. Vodorovné značení uprostřed komunikace se bude aplikovat na další úseky silnice I/44, rozšíření preventivních opatření proběhnou zjara příštího roku.

Podobné značky, ovšem bez kostlivců a symbolu motocyklu, celkem běžně používají například polští silničáři. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)