Volby a referendum najednou? Asi utopie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 13.8.2014

Melounky, třešinky, žolíky...Bingo! Nebo konec? Výherním automatům v Olomouci se poněkud utahuje smyčka kolem krku. Nejprve je vloni omezili sami radní novou vyhláškou, když o polovinu snížili počet povolených heren, v úterý dopoledne pak přinesli autoři petice na radnici archy se skoro 9 tisíci podpisy, požadujícími referendum o postupném úplném zákazu hazardu v Olomouci. Autoři výzvy by rádi uspořádali referendum společně s komunálními volbami, které se odehrají na začátku října. To zní ovšem  do značné míry jako utopie. 

Referendum se musí konat stejně jako volby ve všech 84 okrscích. Musí pro něj ale ze zákona být ustanoveny zvláštní komise, oddělené hlasovací místnosti a samostatné volební urny, což znamená nutnost sehnat další stovky členů komisí, desítky nových volebních uren a další výdaje. Náklady na společně uspořádané volby a referendum by tudíž byly ve skutečnosti o stovky tisíc korun vyšší než náklady na procedury, konané odděleně v samostatných termínech. Další věc je organizační náročnost - s ohledem na to, že se v Olomouci v letošních komunálních volbách vůbec poprvé volí v jednom společném obvodu, bude už tak vyhodnocování voleb a sčítání hlasů dost náročné. S ohledem na výše zmíněné náležitosti je tedy celkem nereálné očekávat, že by technicky bylo možné uskutečnit referendum ve stejném datu jako volby. Vše ale záleží na radních a na zastupitelích. Zákon jim ukládá, aby po patnácti dnech, kdy bude posouzena správnost předložených podpisových archů, rada předložila petici s návrhem zastupitelstvu a to do devadesáti dnů vyhlásilo referendum.  

"Trochu mě mrzí, že si v této souvislosti málokdo uvědomuje, že právě tato rada učinila ve vztahu k hazardu ty nejzásadnější a nejrazantnější kroky v historii města. Výrazně jsme omezili počet povolených míst ke hraní, na hernách už nikdo nevidí ony blikající poutače a lákavé jackpoty," konstatoval primátor Olomouce Martin Major. V Olomouci bylo ještě před rokem přibližně 120 povolených heren. Po 31. prosinci jich může zůstat už jen 57. V současnosti je v prvozu kromě těchto 57 povolených ještě 14 heren, kterým dobíhá přechodná doba právě do konce tohoto roku, několik desítek heren už zaniklo. K tomu je v provozu ještě 114 videoloterijních terminálů, povolovaných ministerstvem, na jejichž provoz nemá město bohužel žádný vliv. 

Otázkou je, jak chce kdo nahradit zhruba 100 milionů korun, které nyní město z hazardu získává a které v plné míře rozděluje mezi kulturní, sportovní a další zájmové aktivity v Olomouci. "Tyto peníze jsme nikdy neinvestovali do chodu radnice, na naše odměny nebo na nějaké další jiné náležitosti. Rozdělujeme je do projektů sportovního či kulturního charakteru," dodal primátor. Poté, kdy kvůli změně rozpočtového určení daní přišlo specielně město Olomouc ročně o nějakých 200 milionů korun, by tato ztráta byla dalším vážným problémem. To, zda se po skutečném zavedení totální automatové prohibice objeví někde černé herny, čemuž napodvídají zkušenosti odjinud, je pak ještě další otázka.

Autor: 
(mb)

Komentáře

order atorvastatin sale <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 20mg for sale</a> order lipitor 40mg sale