Vánoční strom se poprvé rozsvítil. Svítila i katedrála a chrám Panny Marie Sněžné

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 25.11.2020

Listopad je v Olomouci ve znamení potěšení ze světla. Ve svátek dne 17. listopadu zářily v barvách trikolory radnice, divadlo a svaokopecká bazilika. Dnes se pro změnu v červené barvě rozsvítily ve městě dva chrámy. Navíc se poprvé rozsvítil i vánoční strom, i když zatím jen na zkoušku.  

Dvanáctimetrový smrk stříbrný, který bude letos ozdobou olomouckého vánočního náměstí, se ve středu v podvečer poprvé rozsvítil. Desítky kolemjdoucích lidí to překvapilo a donutilo zastavit se. aby se mohli pokochat pohledem na krásný symbol blížících se vánočních svátků. Zatím ale šlo jen o zkoušku a po krátké době strom zase zhasnul. Definitivně rozsvícený bude od první adventní neděle, tedy 29. listopadu.

Zkušení pracovníci dnes odpoledne zdobili strom, který stojí před orlojem. Po setmění, když nasazovali světelné řetězy, je na zkoušku nechali svítit, což zaujalo spoustu lidí, protože strom je opravdu velmi krásný. Výzdoba stromu přitom ještě ani není dokončena, zítra přibude například výrazná ozdobná špice. Na Horním náměstí bude postupně přibývat i další vánoční výzdoba, například na renesanční radniční lodžii jsou už nyní zavěšeny tři velké svítící moravské neboli ochranovské hvězdy.    

Od 17 hodin se proměnil celý dóm svatého Václava a také průčelí barokního kostela Panny Marie Sněžné. Červená barva symbolizovala krev lidí, kteří v různých místech světa trpí pro svou víru. Jedná se o mezinárodní akci s názvem Red Wednesday neboli Červená středa. Nejde jen o pronásledování věřících v totalitních režimech, jaký byl v Československu do roku 1989; křesťané zažívají pronásledování a teror i v současném světě, například v některých severoafrických státech s převahou muslimského obyvatelstva.    

A to ještě není všechno! V rámci dobročinných iniciativ GivingTuesday a Energii lékařům se dnes večer budova Teoretických ústavů na počest zdravotníků Fakultní nemocnice Olomouc rozzářila do fialova.

Foto: Rej.cz a FB Univerzita Palackého

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

brand lipitor 20mg <a href="https://lipiws.top/">brand lipitor 40mg</a> lipitor us