Vánoční trhy v Olomouci začínají! Ještě ráno se stěhovaly některé stánky

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 3.12.2020

Po týdnech nejistoty a dohadů jsou tady. Vánoční trhy Olomouc. Zeštíhlené, bez kulturního programu, ale jsou tady. Ještě včera přitom nebylo ani zdaleka jisté, zda začnou. Nakonec ve čtvrtek 3. prosince začaly, a ještě k tomu i stylově napadl první sníh. 

Letošní podoba olomouckých vánočních trhů je daná vládními nařízeními kvůli koronaviru. Pořadatelé museli sestavu trhů přizpůsobit požadavkům na odstupy mezi stánky a na zákaz shromažďování většího počtu lidí. Chybí tedy oblíbené pódium a doprovodný kulturní program, letos na Dolním náměstí není ani kluziště. Ještě včera se na půdě radnice diskutovalo o tom, zda pořadatelé splňují všechna nařízení. Nakonec museli ještě brzy ráno ve čtvrtek 3. prosince před zahájením trhů posunovat některé stánky tak, aby splňovaly přísné normy. Město nechalo mezitím z Horního náměstí odvézt všechny lavičky, aby zbytečně nelákaly návštěvníky trhů k vysedávání s tradičním punčem. 

I sám punč a teplé potraviny byly tématem vášnivých diskuzí. Pokud jde o vládní nařízení ohledně potravin a nápojů k okamžité spotřebě, logicky se sice nabízí interpretace, že domů si je zákazník odnést může, na druhou stranu ale není vyloučena ani jiná interpretace, že se prodávat vůbec nesmí. V Olomouci se nakonec punč koupit dá, skutečně je to ale zamýšleno tak, že si jej lidé mají odnést jinam a nepít ho u radnice. Proto by taky prodejci neměli mít u stánků (a ani u již dříve otevřených okének) stolky či jiná zařízení k odkládání konzumovaného nápoje. 

Na trzích tedy koupíte jak něco dobrého k bezprostřední konzumaci, tak samozřejmě i studené potraviny jako různé klobásy, medovinu, holandské a italské sýry, kapří speciality či cukrovinky, jsou zde k dostání v několika stáních tradiční vánoční ozdoby, vykrajovátka cukroví, zdobené perníky, dřevěné hračky a podobné zboží. Na Horním náměstí se už od rána točí dětský kolotoč, u tržnice bude v provozu také velké ruské kolo. Kabiny v obřím kole jsou letos otevřené, aby se v kabinkách minimalizovalo riziko přenosu nákazy. Oba kolotoče pořadatelé dezinfikovali speciálním prostředkem, který má garantovat po dobu 21 dní čistý povrch, na kterém se viry a bakterie nedokáží udržet.  

Vánoční trhy jsou otevřené od pondělí do čtvrtka do 21 hodin, v pátek, sobotu a neděli do 22 hodin. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

lipitor 80mg brand <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg for sale</a> atorvastatin 20mg without prescription