Historický atlas je poklad pro fanoušky dějin Olomouce. Obsahuje dosud neznámé plány

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 6.12.2020

V posledních dnech se na trhu objevila zcela unikátní publikace Historický atlas Olomoucka, Olomoucko na historických mapách. Kniha, kterou vydává město Olomouce, se může pochlubit jedinečným obsahem i neobvykle velkým formátem. Pro každého, kdo se zajímá o histori města, je to opravdu poklad. 

„Olomouc jako město se slavnou a bohatou minulostí je v knize představena skrz historickou kartografii. V souvislostech a s nadhledem, který může poskytnout jen mapa, ukazuje kniha věci ztracené a zaniklé a vypichuje to, co není v obecném povědomí nebo bylo skoro zapomenuto. Ukazuje zajímavosti, skryté poklady a připomíná, na co můžeme být jako Olomoučané hrdí,“ říká spoluautor knihy Tomáš Kryl.

Knihu jsme si tedy pořídili a prostudovali. Jaká je? 

Širší souvislosti a neznámé unikáty

V úvodní části publikace prezentuje mapy Evropy, aby podtrhla význam Moravy a města Olomouce v širším měřítku. Čtenář si tak může udělat představu o tom, s jakými evropskými městy byla v minulosti Olomouc srovnatelná. V této části kniha připomíná i významné události, jako například olomouckou výměnu na rakouském trůně 1848, nebo Olomoucké punktace 1850, a kromě jiného zmiňuje i tzv. saskou konferenci nebo svatbu polského krále Sigmunda II. Augusta.

Autoři se oprávněně chlubí tím, že v knize je řada unikátů, které dosud nebyly publikovány. Zdroj map je také velmi široký - mapové podklady poskytl Státní okresní archiv Olomouc, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Muzeum umění Olomouc, Arcibiskupství olomoucké, Moravské zemské muzeum, Expozice historické letiště Olomouc a také soukromí sběratelé. Právě mezi sběrateli byly pravděpodobn některé dosud nezveřejněné plány. 

Najdete zde staré mapy zemí Koruny české, mapy Moravy, výstupy vojenského mapování, mapové miniatury, poštovní a cestovní mapy, plány města i plány zdejších památek. Atraktivní jsou i nikdy nerealizované plány na úpravy některých známých památek, například na přestavbu kostela svatého Mořice nebo kostela svaté Kláry. 

V dalších částech je Olomouc představena jako pevnost a jako sídlo rozsáhlé a bohaté diecéze. Provedeno je to prostřednictvím mnoha fortifikačních plánů i pomocí speciálních církevních map. Olomouc je představena i jako hodnotná pokladnice architektury s puncem druhé největší městské památkové rezervace v Česku.

Velmi sympatickým doplňkem je také přehled známých i méně známých historických vedut města. V části, věnované heraldice, najdeme i ideální verzi znaku města Olomouce. A je moc pěkná! 

Největší možný formát

Autoři publikace se chlubí tím, že využili největší možný formát knihy v pevných deskách. "Výsledkem práce autorského kolektivu, který cca 180 map a plánů doplnil o texty, zasazující skutečnosti a události do přehledného kontextu, je dvě stě stran formátu 30 * 37,5 cm, tedy největšího, jaký lze u nás v pevných deskách vytisknout." To je pravda a je to výhoda pro zobrazení rozměrných mapových podkladů. Na druhou stranu je zřejmé, že takovou publikaci si asi do vlaku nevezmete. Praktickým problémem, s nímž se autoři nevypořádali úplně ideálně, je tisk map přes celé dvě strany tzv. na spad, tedy až do okrajů stránky. V místě, kde jsou stránky vázány ve vazbě, pak bohužel část mapy není vůbec vidět. S ohledem na centrální postavení Olomouce na mnoha mapách Moravy je pak jasné, že zrovna Olomoucko občas vychází na onen nešťastný spoj stránek... 

Naopak výhodou knihy je, že jsou mapy a plány doprovázeny zajímavými texty, které i laikovi srozumitelnou formou vysvětlují zobrazené dokumenty. A zásadním přínosem knihy je dosud nevídané shromáždění tak obrovského množství map a plánů, které se k Olomouci a její historii váží.  

Kniha je v prodeji v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice za 650 korun.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

cheap atorvastatin <a href="https://lipiws.top/">how to get lipitor without a prescription</a> order atorvastatin 20mg pills