Vánoční trhy: punč se už do stánků nevrátí, trdelníky jsou zase na prodej

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 11.12.2020

DOPLNĚNO Tento týden pořádně zamíchal kartami, pokud jde o sortiment na Vánočních trzích Olomouc. A nejen mezi stánky, těžkou hlavu udělal všem, kdo prodávají například punč z výdejních okének. Od středy, kdy začaly platit další vládní zákazy, se v centru Olomouce naprosto přestali objevovat lidé s kelímky v rukou.

Ve středu byly zavřené také všechny gastro stánky, na Horním náměstí zmizely bramboráky, horká čokoláda, grilovaný sýr a další dobroty, zavřeno měly také dva stánky s trdelníky. Ve čtvrtek se už ale zase otevřely. „Je to pekařská výroba, která se liší od nabídek gastroprovozů a vztahují se na ni jiná pravidla,“ potvrdil mluvčí vánočních trhů Pavel Vysloužil. Současně připustil, že stánky s punčem už takřka jistě letos otevřené nebudou.

Stánkaři prý ani své trable nevyčítají organizátorům trhů, kteří jim stánky pronajímají. Provozovatelé trhů i jednotliví prodejci se shodují v tom, že letošní smršť nařízení a zákazů a hlavně jejich neustálé změny nemají v historii vánočních trhů obdoby. Potvrzují to i opakované zkušenosti, kdy organizátoři i stánkaři zkoušeli telefonovat na různé celostátní instituce, jako je úřad hlavního hygienika, nebo na příslušné odbory magistrátu, a dostávali z různách stran rozdílné instrukce. „Oni něco řeknou v televizi na vládní tiskovce, a pak chybí prováděcí metodika, a nikdo, včetně úředníků v Praze, ani neví, jak přesně to vlastně mysleli. Pak druhý den vydávají opravy a upřesnění a odvolávají, co odvolali…“ uvedl jeden ze stánkařů pod podmínkou anonymity.

Pokud jde o punč, který neodmyslitelně k olomouckým vánočním trhům patří už od 90. let, ten už ve stáních nebude. Nabízejí ho ale některé restaurace, byť se velmi pravděpodobně nesmí vynášet ven na ulici. Koupit ho nově můžete třeba v provizorní punčové restauraci vedle olomoucké Opery na Horním náměstí, která otevřela bezprostředně po vynuceném uzavření stánků.

Co naopak stále funguje, jsou dva kolotoče. Ten dětský na Horním náměstí je stále v permanenci, ve švední i sváteční dny, Od rána do večera se točí i obří kolo u tržnice. A je z něj výborný výhled na centrum města z poměrně neobvyklého a zajímavého úhlu, který z mnoha fotografií neznáme. "Pohled na Michalské návrší s kostelem a seminářem tak trochu připomíná pražské panorama s Hradčany," říká Jana Přidalová, která nám poslala své fotografie. Kabiny jsou otevřené a oba kolotoče byly ošetřeny technologií, která znemožňuje na povrchu zachycení virů a bakterií.     

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

atorvastatin 40mg over the counter <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor generic</a> buy atorvastatin 80mg pill