Konečně! Na Masarykově třídě vysadili první nové stromy!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 11.12.2020

Jedenáct nových stromů už krášlí jeden z hlavních městských bulvárů v Olomouci. Na Masarykově třídě se podařilo vysadit akáty a začít tak s postupným návratem veřejné zeleně v ulici. Prvotní termín pro sázení stromů byl v listopadu, ale zahradníky zastavily neevidované síťové kabely.

Plánovaná výsadba tak musela počkat to té doby, než se vyjasní, zda jsou sítě funkční a kdo je jejich správcem „Oslovili jsme veškeré síťaře a čekali na jejich vyjádření. Ani po téměř měsíci se k nim ale nikdo nepřihlásil. S ohledem na situaci jsme požádali o vyjádření odbornou firmu. Ta sítě prověřila a opakovaně na místě potvrdila, že jde o kabely staré a dávno odpojené. Proto jsme mohli teď konečně začít s odloženou s výsadbou,“ vysvětlila postup magistrátu Jitka Štěpánková z odboru městské zeleně.

Jedenáct z původních třinácti akátů, které vytvoří část nového stromořadí na Masarykově třídě, proto už zahradnicí mohli vysadit. „Kabely, které jsme nakonec v zemi ponechali, jsou v těchto místech v takové hloubce, že kořenům stromů nevadí,“ popsala Jitka Štěpánková. Upozornila ale zároveň, že v místě výsadeb pro poslední dva akáty bude nutné sítě odstranit. „Tady jsme ještě nuceni s výsadbou bohužel počkat,“ potvrdila.

Nové akáty vytvořit část linie nového stromořadí na Masarykově třídě mezi ulicemi Jeremenkova a Březinova. Porostou v zeleném pásu po levé straně ulice ve směru do centra a předznamenají tak postupnou obnovu zeleně. Na zkrášlení prostoru hlavního bulváru totiž město pořídilo studii. Zpracovaná koncepce kalkuluje právě s ohledem na instalaci sítí s výsadbami ve dvou variantách. První počítá s vysazením stromů do běžného terénu, druhá varianta pak s výsadbou zeleně v nádobách.

Situace na Masarykově třídě je podle odborníků názornou ukázkou toho, jak složitá může být obnova veřejné zeleně ve městě. Stromy zde dříve byly, ale kvůli nekoncepční instalaci sítí v minulosti některé uhynuly a ty, které odumřely stářím, už zahradníci nemohli nahradit novou výsadbou, kvůli ochranným pásmům sítí.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor 10mg over the counter <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg generic</a> buy atorvastatin generic