Vojenská vila u staré hvězdárny. Hledáme fotografii ztraceného objektu

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 21.12.2020

Že se ztrácí staré objekty, které vyrostly v raném středověku, nepřekvapuje nikoho. Když se ale ztrácí i domy, které prokazatelně stály ještě ve 20. století, je to už na pováženou. Sháníme teď pro jednoho našeho čtenáře archivní snímek domu z okraje Slavonína. Měl to být dům pro oficíry, ovšem vzhledem k časům, kdy se vše odehrávalo, bychom jim měli říkat spíše lampasáci.

„Dobrý den, sháním fotografii starého, už neexistujícího vojenského objektu za Slavonínem na konci zahrádkářské části, tuším je to Zolova ulice. Byla to taková vila za zahrádkami, po zbourání tam postavili obytný dům, naproti je dnes samosběr jahod. Byl to směr k bývalé hvězdárně, kterou už také zbourali,“ napsal nám čtenář Jozef Šipoš a dodal: „Byl jsem tam na vojně před více než 30 lety a nemám žádnou památku na tento objekt.“ Autor zprávy tedy hledá jakýkoliv archivní snímek této lokality z doby, kdy zde byla ještě původní zástavba. My se k němu připojujeme, protože nás příběh zaujal.

„Kdysi v té vile prý bydlel velitel s rodinou a v zadní části dvora bývaly dřevěné baráky, kde byli vojáci. Ovšem v době, kdy jsem tam sloužil, to byl už jen prázdný objekt, kam se chodilo na nácvik spojovací roty z Hanáckých kasáren a my jsme to tam strážili. Velitelé roty a čety tam měli svoje zahrádky,“ dodává Josef Šipoš, který v Olomouci sloužil v letech 1987 až 1988. To, že zde byl nějaký vojenský objekt, dává smysl, lokalita stojí více méně na spojnici dvou fortů XI. Kyselov a XIII. Nová Ulice. Za minulého režimu oba forty samozřejmě využívala armáda. V historii bývaly na této linii ještě osamělé objekty pracháren, ty už ale zanikly dávno, ještě před vznikem nedaleké slavonínské hvězdárny.  

"V roce 2003 jsem sa tam byl podívat a byla tam už jen ta brána a za ní prázdná parcela uz bez budov. Dnes tam podle aktuální mapy už stojí nový dům," popisuje své pátrání náš čtenář.

Zkusili jsme proto prohlédnout historické mapy města i nejstarší letecké snímky z roku 1927, objekty jsme ale nenašli. Problémem je, že jsou skutečně na samém okraji města, který většina map ani nepokrývá. Pomůžete nám a panu Šipošovi s hledáním? Pokud máte tip, pište na olomouc@rej.cz nebo do komentářů na facebooku. 

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

atorvastatin cost <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 10mg pill</a> lipitor canada