Zranění, zablokované silnice i železniční trati. Vichr řádil od neděle a foukat bude i dnes

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 28.12.2020

Silný vítr napáchal od včerejšího podvečera nejvíce škod především na Zlatohorsku, Javornicku a Jesenicku. Největší komplikace působil v dopravě. Spoustu práce kvůli tomu měli hasiči i policisté. Vítr má pokračovat i dnes, stále platí výstraha před zbytečnými cestami do přírody a hlavně před projížděním silnic v lese. Podle meteorologů platí nižší stupeň nebezpečí v jižních okrtesech Olomouckého kraje a vysoký stupeň nebezpečí v okresech Šumperk a Jeseník. Tam má dnes foukat velmi silný jihovýchodní až jižní vítr s nárazy nad 85 km/h, na hřebenech hor až 145 km/h.

Kvůli popadaným stromům a velmi nebezpečné situaci museli v neděli policisté uzavřít hned několik komunikací, úplně odříznutý tak zůstal například Rejvíz a Ondřejovice, nebo silnice z Uhelné na Nové Vilémovice. Popadané stromy doslova ochromily dopravu. Uvázly mezi mini i dva linkové autobusy a bylo zapotřebí pomoci přepravit cestující do bezpečí. Plné ruce práce tak měli nejen policisté, hasiči, strážníci, ale také silničáři. Silný poryv větru má na svědomí také dopravní nehodu, při níž se zranila spolujezdkyně v osobním autě. K nehodě došlo krátce před 18. hodinou na úseku mezi Dolním Údolím a Zlatými Horami, kde na projíždějící Octavii spadl smrk. Zraněnou spolujezdkyni převezli kvůli nebezpečné situaci na místě k sanitnímu vozu policisté. Vítr působil škody i na budovách, odnášel plechy, způsobil škody na zaparkovaných vozech i drátech elektrického vedení. Veškeré jeho následky budeme zjišťovat a dokumentovat i během dnešního dne.

Kvůli odstraňování následků silného větru a nebezpečné situaci je na Jesenicku stále uzavřena silnice II/454 mezi Horním Údolím a Rejvízem.

Informace o dalších komplikacích přijímá integrované operační středisko v podstatě nepřetržitě. Aktuálně policie prověřuje informaci o popadaných stromech na železniční trati v Ondřejovicích, na Javornicku poškodil spadlý strom přístřešek a poničil dva betonové sloupy elektrického vedení.

Hasiči hlásí za noc z neděle na pondělí na Jesenicku dvanáct zásahů, celkově jich evidují od nedělního odpoledne v kraji téměř padesát. Řešili hlavně popadané stromy na komunikace i dráty elektrického vedení. Spolupracovali jsme s poruchovou službou ČEZ. Zasahovali jsme především na Zlatohorsku. V Šumperku jsme v noci sundávali billboard hrozící pádem. Brzy ráno odstraňovali stromy přes železniční trať v Žulové, Tomíkovicích a Horní Lipové.

Výstraha před silným větrem zejména v severní části Olomouckého regionu platí i pro dnešní den. Buďte proto opatrní, vycházky do přírody raději odložte a při průjezdu lesními úseky buďte opatrní nebo se jim pokud možno úplně vyhněte.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

purchase atorvastatin without prescription <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin cost</a> lipitor 40mg usa