Očkování proti covidu v Olomouci? Pro veřejnost nejdřív v lednu

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 28.12.2020

AKTUALIZOVÁNO! Dlouho očekávaná vakcína proti nemoci covid-19 dorazila v neděli 27. prosince do České republiky a tento týden má přijít i do Olomouce. Jedná se zatím ale jen o necelou tisícovku dávek, které nejsou určeny pro veřejnost. Očkování čeká lékaře a zdravotnický personál z „covidových“ pracovišť. Ostatní se dočkají až v novém roce, přičemž není jasné, podle jakých kritérií se bude postupovat při výběru zájemců z řad veřejnosti.

Klíč, stanovený ministerstvem zdravotnictví, určuje, že nyní mají přednost lékaři a částečně také příslušníci složek integrovaného záchranného systému. Tento postup je logický a oprávněný. Další dávky vakcíny by měly dorazit dle slov mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Adama Fritschera 7. ledna. Jak to ale bude s veřejností? Budou mít přednost například lidé se zvýšenými zdravotními riziky, nebo bude výběr náhodný?

Stejně tak, jako když se objevila možnost bezplatných antigenních testů a strhl se mohutný zájem veřejnosti, se dá totéž očekávat i v případě vakcín. Podle jakých kritérií budou vybíráni běžní občané, když v prvních měsících určitě nebude dostatek vakcín pro všechny, jasné není. Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách sděluje jen obecnou informaci: „Distribuce bude dále probíhat postupně, dle kapacit výroby. Právě proto jsou ve vakcinační strategii stanoveny skupiny obyvatel, které budou očkovány přednostně. V první vlně se jedná zejména o seniory, zranitelné skupiny obyvatel a zdravotníky, kteří zajišťují krizovou připravenost zdravotního systému.“

Podle zpráv z Fakultní nemocnice Olomouc je možné, že vznikne nový on-line rezervační systém. Ten funguje na jednoduchém principu: Kdo dřív přijde, ten dřív… očkuje.

Mimochodem, už samotná distribuce vakcín do regionů probíhá jinak, než bylo slíbeno.Vakcíny měly do Olomouce dorazit v pondělí 28. prosince. "Včerejší výstup pana premiéra, který se nechal očkovat v přímém přenosu, jsem pochopil jako potvrzení toho, že jsou vakcíny zde a začnou se distribuovat. Chyba lávky. Podle nejnovějších informací vakcína dorazí nejdříve 31. prosince," napsal na sociálních sítích hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. "Ve chvíli, kdy se premiér nechává očkovat v přímém přenosu a hlásí, že máme hotovo, je špatně, když se ukáže, že slíbené vakcíny dorazí se zpožděním. Jakmile se tak ale stane, dodáme je do všech osmi nemocnic, které v kraji máme."

Ilustrační foto: pixabay.com

Autor: 
(rej)

Komentáře

lipitor 40mg sale <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg sale</a> order lipitor 40mg generic