Cestování, nákupy, silvestrovské petardy: co se teď smí a co je zakázáno?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 29.12.2020

Opatření proti šíření nemoci covid-19 se mění ze dne na den. Stará nařízení přestávají platit a nová se objevují. Informace se na nás valí ze všech stran a někteří už pomalu nezvládají sledovat všechny změny, které se ve veřejném prostoru odehrávají. A to jak na státní, tak i regionální úrovni. Proto jsme pro vás připravili tento souhrnný přehled opatření, který pravidelně aktualizujeme.

Nouzový stav

Dne 5. října 2020 byl vládou vyhlášen nouzový stav. Ten aktuálně platí do 22. ledna 2021 a to na celém území České republiky. Většina následujících opatření je spojena s jeho trváním a řídí se podle Protiepidemického systému ČR (PES).

Doba trvání nouzového stavu se může v závislosti na současné situaci kdykoliv změnit.

Aktuální opatření

V neděli 27. prosince 2020 se opět zpřísnila stávající opatření. Protiepidemický systém PES přešel do pátého stupně, což s sebou přináší následující změny:

  • Prodloužení nočního zákazu vycházení od 21:00 do 4:59 hodin.
  • Omezení volného pohybu osob od 5:00 do 20:59 hodin.
  • Omezení shromažďování lidí. Na veřejně přístupných místech se nyní mohou pohybovat maximálně v počtu 2 osob.
  • Stále je možné vycestovat do přírody, parku nebo na vlastní rekreační zařízení.
  • I nadále je možné vycestovat z České republiky.
  • Kostely mohou být při bohoslužbách obsazeny pouze z 10 % kapacity k sezení.
  • Svatby a pohřby se mohou konat maximálně v počtu 15 osob.
  • Nadále jsou umožněny profesionální sportovní soutěže bez přítomnosti diváků.
  • Všechna vnitřní sportoviště zůstávají uzavřená. Venku lze sportovat maximálně ve 2 lidech. Lyžařské vleky nesmí být v provozu.
  • Restaurace musí zůstat uzavřeny. Od 5:00 do 21:00 hodin mohou prodávat jídlo přes výdejní okénka.
  • Stále platí zákaz prodeje alkoholu z výdejních okének i konzumace alkoholu na veřejnosti.
  • Ubytovací služby zůstávají pro rekreanty uzavřeny. Povoleny jsou pouze pro osoby na služební cestě.
  • Obchody, kromě výjimek zůstávají uzavřeny. Mezi výjimky patří: (prodejny potravin, čerpací stanice, lékárny, zverimexy, trafiky, optiky, prádelny, čistírny, květinářství, galanterie, zámečnictví, železářství, prodejny domácích potřeb, zdravotnických pomůcek, hygienického zboží a kosmetiky, autoservisy, myčky aut či prodejny zbraní a střeliva. Ty však mohou prodávat pouze nezbytné zboží.
  • Ve všech obchodech je povolen výdej předem objednaného zboží přes výdejní okénko.
  • Nedělní zákaz prodeje tentokrát neplatí.
  • Platí zákaz venkovních trhů.
  • Zavřeno musí mít i provozovatelé služeb, jako jsou kadeřnictví nebo kosmetické salony, bazény, fitness a wellness centra, herny i kasina.
  • Muzea, galerie, divadla i kina taktéž nemohou otevřít.
  • Stejně tak zůstávají uzavřeny i zoologické a botanické zahrady, veletrhy i výstavy.
  • Omezení návštěv ve zdravotnických i sociálních zařízeních a věznicích.
  • Lázně fungují v omezeném režimu a poskytují své služby pouze ze zdravotních důvodů.
  • Od 4. ledna se do škol vrátí pouze žáci mateřských a speciálních škol a první a druhé ročníky základních škol. Zbytek se bude učit distančně.

Kompletní přehled aktuálně platných opatření včetně všech výjimek naleznete zde.

Fungování magistrátu

Od 1. září 2020 je vstup, pohyb a pobyt lidí v prostorách všech budov Magistrátu města Olomouce umožněn pouze s ochrannými prostředky dýchacích cest.

Zároveň od 12. října 2020 může veřejnost navštívit prostory magistrátu jen v pondělí a ve středu. A to mezi 9:00-11:00 a 13:00-16:00 hod. Úterky a čtvrtky jsou od 8:00 do 15:30 hod. vyhrazeny pouze objednaným klientům. V pátek jsou objekty magistrátu pro veřejnost uzavřeny. Vnější činnost příslušných odborů magistrátu je zachována a nadále fungují i zkušební komisaři autoškol. Více informací naleznete zde.

Doporučujeme s úřady komunikovat pokud možno písemně, elektronicky či telefonicky.

Informační centrum Olomouc funguje po dobu trvání nouzového stavu v omezeném režimu. Lze ho navštívit pouze v pondělí a ve středu mezi 8-11 a 13-16 hodinou.

Od 13. prosince 2020 obnovily svou prezenční činnost výbory, odborné komise a KMČ. Jejich schůze probíhají za dodržení všech platných hygienických pravidel. Detašovaná pracoviště Magistrátu města Olomouce pak opětovně otevřela 14. prosince 2020.

Fungování městských organizací

Onemocnění covid-19 změnilo i fungování městských organizací v Olomouci. Aktuální informace o jejich provozu naleznete zde.

Až do odvolání byly od 13. října 2020 pro veřejnost uzavřeny všechny objekty Technických služeb města Olomouce. Sběrné dvory fungují i nadále beze změn a podzimní sběrové soboty probíhají podle harmonogramu. Více informací zde.

Pokud si potřebujete vyřídit cokoliv ohledně rybářských lístků, je nutné se předem objednat a dohodnout se s pracovníky odboru životního prostředí na termínu podání žádosti i vydání rybářského lístku. Více informací včetně kontaktu naleznete zde.

Řidičské průkazy

Pokud vám během nouzového stavu vypršela platnost řidičského průkazu, nezoufejte. Po dobu jeho trvání můžete jezdit i s propadlým dokladem a nehrozí vám žádné pokuty. Momentálně se jedná o prodloužení platnosti těchto řidičských průkazů až do 31. března 2021. Více zde.

Testování

V tuto chvíli jsou v Olomouci dvě odběrová místa, kde se můžete nechat testovat. Fakultní nemocnice Olomouc i Vojenská nemocnice Olomouc odebírají vzorky od indikovaných pacientů (se žádankou od lékaře či hygieny) i samoplátců. Na obou je nutné si rezervovat konkrétní termín předem. Všechny potřebné informace naleznete zde.

Od pondělí 26. října 2020 funguje v Olomouckém kraji i mobilní odběrový tým Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Ten bude nasazován především v ohniscích nákazy, jako jsou střediska sociální péče, pečovatelské domy nebo domovy seniorů.

Od 16. prosince 2020 probíhá dobrovolné antigenní testování. To mohou podstoupit všichni občané České republiky, kteří jsou účastníky systému veřejného zdravotního pojištění. Testování potrvá až do 15. ledna 2020 a bude možné se nechat otestovat opakovaně. Maximálně však jednou za pět dní.

Více informací o antigenním testování se dozvíte v letáku ministerstva zdravotnictví.

V Olomouci je možné nechat otestovat ve Fakultní nemocnici Olomouc nebo ve Vojenské nemocnici Olomouc. Na testy je nutné se předem objednat.

Seznam všech odběrových míst naleznete zde.

Očkování

První dodávka vakcín by měla do České republiky dorazit 26. prosince a 27. prosince 2020 by mělo začít očkování. V první vlně by se měli dostat na řadu senioři, zranitelné skupiny obyvatel a zdravotníci, kteří zajišťují krizovou připravenost zdravotního systému.

Školky a školy

Z důvodu opětovného zhoršení epidemiologické situace se bude od 4. ledna 2021 většina žáků a studentů vzdělávat distančně. Do škol nastoupí pouze první a druhé ročníky základních škol a žáci speciálních a mateřských škol.

Olomoucký kraj vyčlenil několik základních a mateřských škol, které budou k dispozici dětem, jejichž rodiče pracují v první linii. O děti zdravotnického personálu, policistů, hasičů nebo sociálních pracovníků se v Olomouci postará základní a mateřská škola Holečkova či základní škola Stupkova 16. Od 2. listopadu 2020 pak mohou do těchto škol umístit své děti ve věku 3–10 let i zaměstnanci škol, někteří úředníci, pracovníci České pošty nebo třeba vojáci. Kompletní seznam povolání, pro jejichž děti jsou školy určeny, naleznete zde.

Od 4. ledna budou uzavřeny v Olomouci i jesle. 

Městská hromadná doprava

Od 1. října 2020 musí cestující ve vozech městské hromadné dopravy nosit roušky. Spolu s tím došlo 24. září 2020 k dočasnému ukončení doplňkového prodeje jízdenek u řidičů.

Od 18. prosince do odvolání nevyjedou spoje linky č. 50 s odjezdy ve 23:53 hodin z Náměstí Hrdinů a v 0:12 hodin z Hlavního nádraží. Navíc byl dočasně přerušen provoz linky č. 52.

Rozvoz léků

Lékárna Rena Olomouc nabízí rozvoz léků, včetně těch vázaných na lékařský předpis. Vše lze domluvit telefonicky (585 435 247, 776 749 429) nebo e-mailem (lekarna.rena@seznam.cz). Více informací naleznete zde.

Psychologická pomoc

Oblastní spolek Českého červeného kříže obnovil od 23. října 2020 linku psychosociální pomoci. Linka je dostupná v pracovních dnech od 9:00 do 15:00 hod. na telefonním čísle 776 788 103. Podrobnosti se dozvíte zde.

Senioři a hendikepovaní

Seniorům v nouzi i osobám o ně pečujícím je na čísle 800 200 007 k dispozici bezplatná telefonní Linka seniorů organizace Elpida. Na ní jim poskytnou nejen psychickou pomoc, ale i tu fyzickou. Ve spolupráci s Junákem jim zdarma pomůžou při zajišťování základních potřeb, jako je nákup potravin, léků nebo návštěva pošty. Více informací zde.

Od 9. listopadu 2020 mohou městskou informační linku 800 606 800 využívat i osoby se sluchovým postižením, nedoslýchaví senioři či cizinci preferující psanou formu komunikace. Více informací o této funkci a způsobech jejího využití naleznete zde.

Charita Olomouc ve spolupráci s městem a skauty obnovila službu nakupování potravin, drogistického zboží a léků pro seniory a osoby v karanténě. Tuto možnost mohou Olomoučané využívat od pondělí do pátku s tím, že zaplatí pouze cenu nákupu. O pomoc je možné požádat telefonicky na čísle 731 631 967 nebo prostřednictvím e-mailu nakupy@olomouc.charita.cz. Více informací naleznete zde.

Od 22. prosince 2020 musí poskytovatelé sociálních služeb (např. domovy pro seniory nebo domovy se zvláštním režimem), dohlédnout na to, aby uživatelé, kteří opustí objekt nebo areál zařízení, měli po celou dobu vycházky nasazený alespoň FFP2 nebo KN95 a zároveň byli po návratu umístěni do oddělených prostor s tím, že jim bude do 72 hodin proveden antigenní test. Ten se následně zopakuje za další tři až čtyři dny. Izolace bude ukončena pouze v případě, že oba testy vyjdou negativní.

Podnikatelé

Pro olomoucké podnikatele i ty, co by jim chtěli pomoci, vznikl projekt Olomouc si pomáhá! Ten si dal za cíl propojit Olomoučany s místními živnostníky, firmami a organizacemi, na které negativně dopadla nebo stále dopadají opatření spojená s bojem proti epidemii koronaviru.

Současně byl vládou schválen kompenzační bonus 500 Kč denně pro podnikatele, kteří museli kvůli nejnovějším opatřením uzavřít provozy, nebo jim bylo zamezeno podnikat. Ten však ještě musí schválit Poslanecké sněmovna. Až poté bude možné žádat Finanční správu o příspěvek za období od 5. října do 4. listopadu 2020. Více informací zde.

26. října 2020 byly vládou schváleny změny v programu Antivirus. Režim B (podpora zaměstnavatelů, kteří jsou stávající situací dotčeni nepřímo) navázal na již schválené prodloužení a rozšíření programu Antivirus – Režim A (podpora firem, které musely svůj provoz uzavřít na základě rozhodnutí vlády) z 14. října 2020.

Všechny tři režimy Cíleného programu podpory zaměstnanosti Antivirus (A, B i C) byly prodlouženy až do 28. února 2021.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo 16. října 2020 druhou výzvu dotačního programu Covid – Nájemné. Nárok na příspěvek na uhrazení nájemného mají všichni podnikatelé provozující maloobchodní podnikatelskou činnost či poskytování služeb zákazníkům v pronajaté provozovně a jejich podnikání bylo na základě přijatých krizových opatření zakázáno nebo výrazně omezeno. Ti, kteří sídlí v městských prostorách a potřebují čestné prohlášení pronajímatele, naleznou všechny potřebné informace zde.

Osoby cestující ze zahraniční

Lidé, kteří od 20. prosince 2020 vstoupí na území České republiky, budou muset neprodleně po příjezdu nahlásit svému praktickému lékaři jakékoliv příznaky počínajícího infekčního onemocnění, které na sobě zpozorují. Zároveň budou muset při přechodu státní hranice podstoupit případnou namátkovou kontrolu příznaků infekčního onemocnění a vyšetření na přítomnost koronaviru.

Lidé bez domova

O nakažené lidi bez přístřeší se postará odbor sociálních věcí magistrátu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s několika opatřeními na pomoc lidem bez domova. Nejenže pro ně zavedlo možnost trávit čas v noclehárnách i před den, ale zároveň jim zajišťuje i potřebné vybavení na zimu. Ve spojitosti s koronavirovou krizí pak ministerstvo prodloužilo do 2. listopadu 2020 termín, do kdy mohou sociální služby žádat o mimořádnou dotaci. Více informací zde.

Veřejné toalety

Aby se zamezilo šíření onemocnění covid-19, byly na dobu neurčitou uzavřeny i veřejné toalety. Více informací naleznete zde.

Silvestr a ohňostroje

V poslední den starého roku ani v první den nového roku se v Olomouci nebude konat žádný oficiální ohňostroj ani jiná společenská aktivita. Zákaz používání pyrotechniky ale v Olomouci neexistuje, výjimkou je pouze území Svatého Kopečka. V posledním dni v roce vyhláška o nočním klidu pro celé území města povoluje výjimku, kdy noční klid neplatí. Teoreticky tedy mohou lidé pyrotechniku používat i v noci. Vzhledem k vládním nařízením ale lidé nesmí po 21. hodině vycházet ven, výjimkou jsou samozřejmě vlastní zahrady. 

Autor: 
(rej)

Komentáře

brand lipitor 10mg <a href="https://lipiws.top/">lipitor 10mg uk</a> order generic atorvastatin 40mg