Noční klid dnes v Olomouci neplatí. Platí ale vládní zákaz nočního vycházení

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 31.12.2020

Nové a nové vyhlášky a zákazy poněkud znejasňují možnosti a práva lidí i v poslední den roku. Jak to tedy je dnes s oslavami, petardami a pobytem venku? Ovlivňují to vyhlášky města Olomouce i vládní nařízení. 

Podle obecně závazné vyhlášky v Olomoucí platí po celý rok ve vymezeném nočním čase tzv. noční klid. Dobou nočního klidu se dle zvláštního právního předpisu rozumí doba od dvacáté druhé do šesté hodiny. Specielně na poslední noc roku, tedy z 31. prosince na 1. ledna, platí ale výjimka, kdy noční klid nemusí být dodržován. Vyhláška č. 18/2019 říká jasně: "Doba nočního klidu nemusí být dodržována na celém území statutárního města Olomouce v noci z 31. 12. 2019 na 1. 1. 2020".  

Podle letos vydané vyhlášky číslo 7/2020 se nesmí zábavní pyrotechnika používat na území Svatého Kopečka. „Zakazuje se používání zábavní pyrotechniky na celém území části města Svatý Kopeček.“ Jenže i tento zákaz má výjimku, a to právě dnes. „Zákaz používání zábavní pyrotechniky se nevztahuje na: (a) tradiční adventní akci Rozsvěcení vánočního stromu na Svatém Kopečku (b) 31. prosinec a 1. leden.

 Žádnou speciální celoplošnou vyhlášku ohledně používání zábavní pyrotechniky město nemá. Podle městských vyhlášek tedy dnes nic omezeno není. Jen vedení města rozhodlo, že se nebude konat silvestrovský ani novoroční ohňostroj a ani žádná jiná veřejná kulturní produkce. 

Jenže všechno tohle přebíjí vládní nařízení, které stanovuje zákaz pohybu osob na veřejnosti v době od 21 hodin. Podle pátého stupně protiepidemického systému PES je to tak, že platí "noční zákaz vycházení od 21:00 do 4:59 hodin".

Když to převedeme do roviny selského rozumu, znamená to asi tolik, že večer můžete petardy odpalovat jen do 21 hodin a později už jedině na své zahrádce nebo dvorku. Jinak už snad jedině cestou do zaměstnání nebo z něj, což je povolený důvod k nočnímu pobytu venku, a nebo při rovněž povoleném venčení psa, což je ale natolik absurdní představa, že patří do říše pusté teorie. 

Policie ČR i městská policie budou dnes večer v permanenci. Mohou ty, kdo zamíří v noci do centra města, legitimovat a ptát se jich na účel cesty, a případně je mohou samozřejmě i sankcionovat za porušení vládního zákazu. Z toho plyne, že noční výlety do centra Olomouce by si měli případní odvážlivci raději dobře rozmyslet. 

Ilustrační foto: pixabay.com     

 

Autor: 
(rej)

Komentáře

lipitor cheap <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 20mg without prescription</a> order atorvastatin 10mg pill