V Divadle Tramtarie se už potit nebudete

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 25.8.2014

Velké úpravy probíhají v těchto týdnech v olomouckém Divadle Tramtarie. Vedení divadla využilo prázdnin a díky dotaci od města ve výši 960 tisíc korun zásadně proměňuje zázemí oblíbené malé olomoucké scény. Diváci se mohou těšit na nové hlediště, nové pohodlné sedačky a především dosud citelně chybějící klimatizaci. Divadlo je také nově vymalované, úpravy se dočká i bar za jevištěm. Proběhne i částečné odhlučnění oken a podlahy.

Stav stávajícího prostoru ve Slovanském domě, kde divadlo sílí od roku 2006, už dlouho nevyhovoval provozu, který se v průběhu fungování Tramtarie markantně rozšířil, a nyní se dá označit za každodenní profesionální provoz stálé kulturní instituce. „Jedním z největších problémů nynějšího prostoru je absence klimatizace v sále, vzhledem k vysoké návštěvnosti divadla se pobyt v plném sále stává velmi nepříjemným už během podzimních i jarních měsíců, kdy je venku teplejší počasí. Od května pak vysoká teplota v sále již zcela znemožňuje uvádět jakoukoliv produkci,“ vysvětluje šéfka divadla Petra Němečkováí.

V katastrofálním stavu se nacházely i sedačky a hlediště, řady nebyly dostatečně odstupňované, divákům tedy nebyl zaručen dobrý výhled na jeviště.  Toto vybavení bylo pořízeno v začátcích působení Divadla Tramtarie z druhé ruky, tedy už v roce 2004 bylo vybavení divadelního sálu opotřebované a za deset let fungování Tramtarie se stalo zcela nevhodným. Divadlo Tramtarie se také potýká s dožíváním svého technického vybavení jako jsou reprobedny nebo stmívací jednotky i s omezeným světelným a zvukovým parkem, tedy s omezeným množstvím reflektorů nebo zastaralým zvukovým pultem.

Díky investičnímu příspěvku od města Olomouc může divadlo havarijní stav rapidně zlepšit. Vzniká nové hlediště vyrobené přímo na míru divadla, kde každá divácká řada je odstupňovaná tak, aby diváci dobře viděli na jeviště. Pořízeny byly nové divadelní sedačky, volené v klasickém divadelním stylu, tedy dřevěné s červeným čalounením, spojené do řad po devíti místech.

Do divadla přibudou také nové klimatizační jednotky, které by měly výrazně zpříjmenit pobyt v zaplněném sále. Dále odhluční vrzající podlahy a okna, aby eliminovalo hluk z ulice.

Doplní také svůj technický park, vymění dosluhující reflektory za nové, pořídí barevné filtry, vymění dosluhující dataprojektor a pořídí další potřebné technické vybavení.

Technická inovace Divadla Tramtarie bude hotová na konci srpna 2014. První diváky pak v novém prostoru divadelníci přivítají 19. září představením nejnovější tramtarijní inscenace R.U.R. v režii uměleckého šéfa Vladislava Kracíka. V zápětí se pak mohou těšit i nejmenší diváci na zbrusu novou pohádku Hugo z hor. Její premiéra proběhne v neděli 28. září 2014 ve 14 a 16 hodin.

 

Divadlo Tramtarie působí v olomouckém kulturním prostředí od roku 2004. Od roku 2006 sídlí ve Slovanském domě, kde si svépomocí vybudovalo svou domovskou scénu. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rb)

Komentáře

atorvastatin 20mg tablet <a href="https://lipiws.top/">brand atorvastatin 20mg</a> lipitor order online