První mládě v Zoo Olomouc: tradiční vítěze kotuly předběhl kaloň zlatý

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 7.1.2021

A jsou tady! První mláďata roku 2021. Velmi častým jevem olomoucké zoo bývá narození prvního mláděte roku v podobě kotula veverovitého. Ani letos nezůstal zahanben, byť jej od pomyslného prvenství dělilo pár hodin. „Dovolil“ si ho předběhnout kaloň.

Tradičně první kotuly letos o pár hodin předběhl kaloň rodriguezský, známý i jako kaloň zlatý. „Mládě narozené 2. Ledna prospívá dobře, vše nasvědčuje tomu, že se mu dobře povede i v budoucnu. Jeho matka ho ukázkově kojí, a dokonce můžeme pozorovat i vzácný jev, kterak se ke kojení připojuje i odrostlejší mládě roku loňského,“ uvádí zoolog Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová kaloně zlaté od roku 1999. Narodilo se v ní prozatím celkem 177 jedinců.

A obvyklí vítězové hry o první mládě roku, tedy kotulové? „V neděli 3. ledna se už kotulové hlásili o slovo a po narození mláděte se rozrostla tlupa na 22 jedinců. Aktuálně se mu daří velmi dobře, vozí se na matčiných zádech a stále má k dispozici dostatek mateřského mléka. Matka si vybírá z nabízené potravy ty nejchutnější kousky," dodává s radostí Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová kotuly od roku 1993. Za léta chovu se tu narodilo celkem 126 mláďat.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)