Malý lenochod poznává svět z pohodlí mámina břicha. Nikam nespěchá

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 9.1.2021

Rok 2020 představoval pro Zoo Olomouc spoustu ztrát. O jeho veselejší konec se postarala matka lenochoda dvouprstého, která 21. prosince 2020 přivedla na svět, jak dnes už víme, životaschopné mládě. 

„Pohlaví ještě určit nedokážeme, ale je pro nás podstatné, že matka se dokáže starat sama a mládě odchovává tak, jak tomu má být. První dny sice budily rozpaky, ale věříme, že z nejhoršího je mládě nikoliv uvnitř, ale venku,“ uvádí zoolog Jitka Vokurková.

Zoo Olomouc chová lenochody dvouprsté od roku 2004. Letošní mládě je již 2. mládětem odchovaným rodiči. První pár, Olina a Robert, byl dovezen z Guyany, ale žádné potomky nezanechal. Olina se vypravila na služební cestu do Zoo Ústí nad Labem, a tato cesta dne 27. 6. 2009 přinesla olomoucké zoo první mládě.

„Aktuálně na jihoamerickém pavilonu chováme společně s mravenečníky čtyřprstými pár lenochodů dvouprstých. Samec se jmenuje Indy a pochází ze Zoo Varšava a samice Pepina se narodila v Zoo Ústí nad Labem. Tento pár spolu skvěle harmonizuje, čehož je důkazem i narozené mládě,“ dodává mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Foto: Zoo Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)