Vrchol Rysů byl splněný sen. Co bude dál, Mont Blanc?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 27.8.2014

Jako na dětské houpačce, ale kilometr nad zemí. Tak se cítil Michal Koutný, vozíčkář z Olomouce, když s pomocí šerpů dobýval jednu z nejvyšších hor Slovenska, vrchol Rysy. Ze tří hendikepovaných dobrodruhů, kteří se expedice účastnili, byl Michal Koutný nakonec jediný, který strmou skálu o nadmořské výšce 2503 metrů zdolal.

V den, kdy expedice zamířila na samotný vrchol Rysů, trval výstup osm hodin. „Člověk by si řekl, že osm hodin je velmi dlouhá doba, ale při tom výstupu to bylo tak plné dojmů a zážitků, že čas uběhl hrozně rychle,“ popsal Michal Koutný, kterého tři šerpové střídavě nesli ve speciální dřevěné sedačce. V průběhu tohoto finálního výstupu byl vítr natolik silný a navíc dle zpráv z vrcholových partií hory byl nahoře ještě silnější, takže výprava musela přehodnotit původní plány. Nakonec se tedy až na samotný vrchol s kótou 2503 metrů nad mořem dostal právě Michal Koutný. „Byl to nádherný pocit, vlastně taková zvláštní směs pocitů. Pocit úlevy a dosažení vrcholu, pocit díků těm klukům, kteří mi to umožnili, pocit splněného snu,“ popsal Michal Koutný své zážitky z Rysů. „Kdyby mi někdo před půl rokem řekl, že se podívám takhle vysoko, nevěřil bych tomu,“ dodal Michal. Současně připustil, že po splnění jednoho snu se člověku ihned vybaví touha dokázat ještě něco dalšího. „Hlavní autor celé expedice, šerpa Zdeněk Pácha, se ještě před výstupem na vrchol svěřil se snem dobýt Mont Blanc. Zatím ale nevíme, zda je to vůbec fyzicky možné… Každopádně jsme se loučili se slovy, že se za rok sejdeme na Gerlachu.“

V průběhu výstupu na Rysy postupně klesala teplota až na konečných zhruba 5 stupňů Celsia, fičel silný vítr a šerpové dostávali pořádně zabrat. Ani pro jejich pasažéra to nebylo snadné. Připadal si jako na dětské houpačce, ovšem s tím, že je pod ním skoro kilometrová hloubka. „Strach jsem měl, stačilo odívat se dolů, ale nezbývalo mi nic jiného než plně důvěřovat šerpovi,“ přiznal Michal Koutný. O tom, že mu strach ovšem nikterak nebrání v dalších „bláznivých“ nápadech, svědčí i jeho plán na 8. září. To chce absolvovat paraglidingový let.

Cestu na Rysy, kterou sledovala bedlivě i slovenská média, absolvoval Michal Koutný také díky finančnímu daru od města Olomouce a celou expedici zaznamenával na kameru, darovanou olomouckými radními. Na radnici, kde jej přijal primátor Martin Major, dnes také Michal Koutný promítal atraktivní videozáznamy a fotografie z dobrodružné cesty.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

brand lipitor 40mg <a href="https://lipiws.top/">buy generic lipitor</a> atorvastatin 20mg oral