Silnice, chodníky, mosty a autobusové zastávky. Město má velké plány na opravy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 14.1.2021

Přes 56 milionů korun budou letos stát olomouckou radnici opravy městských komunikací. Část těchto peněz je určena na klasické opravy, část na větší stavební úpravy silnic, chodníků, zastávek, mostů a lávek, ale třeba i podchodů a veřejného osvětlení či semaforů.

K většině oprav je nutné kvůli rozsahu poruch a náročnosti přistupovat na základě zpracovaných projektů. Do výběru pro letošní rok proto byly zařazeny takové akce, na něž už je zpracovaná projektová dokumentace, a jsou připraveny k realizaci. Jsou to dlouhodobě řešené i urgované akce, kterými bylo a je nutno se zabývat a postupně je realizovat.

„Největší položkou v letošním seznamu velkých oprav je určitě oprava místních komunikací v ulicích Krakovská a Rokycanova za 11 milionů korun. Mimo silnice jsou do této opravy zahrnuty také chodníky, vjezdy, parkovací stání a vegetační úpravy,“ popisuje plánované opravy náměstek primátora Martin Major. Další významnou opravou bude letos také oprava vozovky v Okružní ulici, a to v úseku od tř. Míru po odbočení do ulice Dělnická. Tato první etapa bude stát sedm a půl milionu korun a její součástí bude také vybudování přechodu pro pěší. V následujících letech by na ni měly navázat další etapy, které opraví celou Okružní ulici od tř. Míru až k I. P. Pavlova. V Holici pak město naváže na loňskou první etapu opravy komunikace na Návsi Svobody, kde za šest a půl milionu korun vymění povrch silnice a předláždí zpomalovací práh. Rovněž přibude dopravní značení, které umožní cyklistům průjezd po chodníku u autobusové zastávky. Poměrně vysoká částka, přes čtyři a půl milionu korun, letos poputuje také na opravy veřejného osvětlení a semaforů.

Do seznamu oprav, které zajišťuje odbor dopravy a územního rozvoje, je letos zahrnuto celkem osmnáct akcí. Mimo ty již zmíněné opraví město také například komunikace v ulicích Hrnčířská, tř. Svornosti a Na Zábraní a chodníky na tř. Spojenců, tř. 17. listopadu, v ulicích Keplerova, Wolkerova, na Černé cestě a v Jilemnického ulici v Nedvězí. Téměř čtyři miliony korun pak budou stát opravy dvou autobusových zastávek – Dvořákova a 17. Listopadu. K plánovaným opravám budou v letošním roce náležet také opravy lávky přes Mlýnský potok ve Vlkově ulici a mostu přes Moravu U Dětského domova a zastřešení vstupu do podchodu v přednádražním prostoru.

„Ceny uvedených oprav vychází z projektových dokumentací a je tedy možné, že po vysoutěžení zhotovitele budou konečné náklady nižší. Pakliže by se nám podařilo takto ušetřit, má odbor dopravy a územního rozvoje v zásobníku pro letošní rok ještě dalších pět oprav v celkovém objemu zhruba čtyři a čtvrt milionu korun, které bychom mohli v případě finančních úspor provést,“ uzavírá náměstek Major.

Foto (ulice Rokycanova a Krakovská): Google Maps Streetview 

Autor: 
(red)